Fotó: shutterstock.com
Hirdetés

Egy héttel a német–magyar mérkőzés előtt LMBT-aktivisták petícióban kérték az Allianz Arenát, hogy a június 23-i német–magyar meccs alatt világítsák ki szivárványszínűre a stadiont. Ezzel akarnak tiltakozni az elfogadott magyar gyermekvédelmi törvény ellen, mivel az megakadályozza a különböző hetero- és homoszexuális, valamint transzgender tartalmak gyermekekhez való eljuttatását.

A müncheni főpolgármester, Dieter Reiter (SPD) levélben kérte az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) elnökét, Aleksander Čeferint, illetve a Német Labdarúgó-szövetség elnökhelyettesét, Rainer Kochot, hogy a jól látható szimbólummal tegyenek hitet a közös értékek tiszteletben tartása mellett. Reiter azokra a korlátozásokra utalt, amelyek „Magyarországon a homoszexuálisok, lesz­bikusok, biszexuálisok és transzgender emberek jogait csorbítják”. Reiter szerint ezzel Magyarország Oroszország homofób és transzfób törvényhozásának példáját követi. „Az elfogadott törvény sérti az EU alapjogi chartáját, az ENSZ gyermekjogi egyezményét, az Európai Bíróság igazságszolgáltatását” – írta.

Támogatta a müncheni tervet Markus Söder, Bajorország CSU-s miniszterelnöke is.

– Jónak tartanám, ha felgyúlnának a szivárvány színei – mondta két nappal a mérkőzés előtt Berlinben, hozzátéve, hogy ez társadalmuk nyíltságának jele lenne.

Korábban írtuk

Az UEFA azonban elutasította a szivárványos kivilágítást, hangsúlyozva, hogy politikailag semleges szervezet nem tehet eleget politikai kérésnek, amely a magyar parlament egyik konkrét döntésére vonatkozik. Az UEFA józan hozzáállását Dieter Reiter szégyenletesnek nevezte, és a mérkőzés napján tartott sajtótájékoztatóján élesen bírálta a Német Labdarúgó-szövetséget is, amiért nem volt képes arra, hogy az UEFA döntését megváltoztassa.

– A stadion nem a városé, de gondoskodni fogunk róla, hogy München sokszínű legyen – jelentette ki a szociáldemokrata főpolgármester.

Így is lett. Nem csak a főváros, egész Bajorország a szivárvány színeibe öltözött. Markus Söder, Bajorország miniszterelnöke (CSU) maga is szivárványos maszkban nézte végig a meccset a tribünről, majd Twitter-üzenetében azt írta, hogy ez világos kiállás volt a kirekesztéssel szemben a szabadságért és a toleranciáért. A CSU frakcióvezetője is felsorakozott az UEFA határozatát bírálók közé. Alexander Dobrindt (CSU) el is határolódott a döntéstől, szerinte az UEFA sokszínűségről és toleranciáról szóló kampányai már csak papíron léteznek. Lars Klingbeil, az SPD főtitkára még ennél is sértőbben fogalmazott: „Kedves UEFA! Ne gondoljátok, hogy túl sokat vártam tőletek, de ez még annál is kínosabb, mint amit vártam. Szégyelljétek magatokat!”

A felheccelt LMBT-aktivisták gondoskodtak róla, hogy ha a stadion nem is, de ami csak lehet, a városháza, a közeli utcák és az emberek is szivárványba öltözzenek, és ha ez még nem lenne elég, a stadionban is szivárványos zászlókat osztogattak. Az izgalom tetőfokán, a magyar himnusz alatt berohant egy férfi a pályára, szivárványos zászlót tartva a magasba. Ezt már Szijjártó Péter magyar külügyminiszter sem hagyta szó nélkül: visszataszító provokációnak nevezte a történteket.

Ilyen légkör fogadta a magyar válogatottat a bajor fővárosban 2021. június 23-án. A Magyar Nemzetnek név nélkül nyilatkozó négy magyar szurkoló szerint már a vonaton Salzburg után, de már német területen féltucatnyi rohamrendőr vette őket körül, mindannyiukat igazoltatták és alaposan átkutatták, ki kellett üríteni a csomagjaikat, de nem találtak semmit.

Három magyar szurkolókat szállító buszt kétszer is megállítottak, egyszer a vámhatóság, majd a rendőrség, és csak a konzul határozott fellépésének köszönhetően engedték őket tovább, két órával később. Az ultráknak (Kárpátia Brigád) még ennél is többet, három órát kellett várakozniuk a határon.

Az egyik magyar drukker arról számolt be, hogy a buszon ülőkről egyesével olyan felvételeket készítettek, amilyeneket rabosításkor szoktak. A bajor hatóságok közben arról tájékoztatták a magyar külügyminisztert, hogy nem engedik be a stadionba a nem impregnált molinókat, mert tűzveszélyesek. Vajon a szivárványos zászlók impregnáltak voltak? Nem tudni, de este mindenki láthatta: a mérkőzés idején Münchenben szakadt az eső, így nehezen gyulladt volna meg bármi…

Amint várható volt, a német hatóságok a vonulást sem engedélyezték, helyette szivárványszínű buszokkal szállították a magyar szurkolókat a stadionba. Példátlan, de a bajor hatóságok azt sem engedélyezték, hogy a magyar konzulok jelen legyenek az arénánál. Ez már minden, csak nem baráti gesztus, mivel a konzuloknak épp az a dolguk, hogy a külföldön tartózkodó magyar állampolgároknak a szükséges segítséget megadják.

A bajor rendőrség felkészült a „problémás” magyar szurkolók érkezésére. A Wie­ner Platzon, ahol a magyar szurkolóknak felállítottak egy Covid-tesztelési pontot, több száz magyar drukker gyűlt össze. Az abendzeitung-muenchen.de című helyi lap arról számolt be, hogy elhangzott néhány „Buzi németek!” bekiabálás, a helyszínen megjelenő, szivárványos zászlókkal tüntetőknek és az újságíróknak egyesek félreérthetetlen kézmozdulatokat tettek, de a rendőrség szerint nem került sor tettlegességre.

A rendőrség nagy erőkkel vonult fel, 1500 rendőrt vezényeltek a stadionhoz, és a helikoptereket is bevetették. A bajor rendőrség hivatalos közleménye alapján mintegy kétezer szurkolót vártak, közülük kétszáz „problémásat”. Utóbbiakat fokozottan ellenőrizték, egyesektől pirotechnikai eszközöket foglaltak le, illetve visszavonták a belépőjegyüket, és feljelentést tettek ellenük. A rendőrség beszámolója szerint röviddel 19 óra után a magyar szurkolók homofób jelmondatokat skandáltak, és néhányan megpróbáltak átmenni a másik szektorba. Közben összetalálkoztak a német szurkolókkal, de „a rendőri erőkkel megerősített biztonsági szolgálatnak sikerült az összecsapást megelőzni”.

„Röviddel a kezdő sípszó elhangzása előtt egy 18 éves férfi bement a pályára egy szivárványos zászlóval. A biztonsági őröknek sikerült feltartóztatniuk. Ellene szabálysértési eljárás indult.” Így tájékoztatott a bajor rendőrség arról, hogy egy német férfi a magyar himnusz alatt is provokálta a válogatottunkat. És ez csak szabálysértés, természetesen.

A felfokozott hangulat és az agresszív magatartás miatt a vendégszurkolók szektorához egyenruhás rohamrendőröket vezényeltek. Ennek köszönhetően a szurkolók nyugodtan hagyták el a stadiont, és München belvárosában sem történt semmi említésre méltó esemény. A derék bajor rendőrség tehát megfékezte a magyar futballhuligánokat, ez a rezüméje a német lapok híradásainak.

Mi ezt kissé másként láttuk… Ahogy a jóérzésű németek is. Egy, a Demokratához eljuttatott levél szerint „azzal a néppel, amelyik megnyitotta számunkra az újraegyesülés lehetőségét, szégyenletes volt ezt megtenni, minden ok és indok nélkül. Arra ment ki az egész, hogy a német népet meggyűlöltessék, bírónak hiszik magukat egy olyan eljárásban, ahol a vádlottat még csak meg sem hallgatták” – írta Karin Zimmermann, hozzátéve, hogy a legszívesebben a föld alá süllyedne szégyenében.