Moldovában két ellenzéki vezető csütörtökön azzal vádolta meg a moldovai hatóságokat, hogy megmérgezik őket, de a kormányzó párt sietve tagadta ezt. Mindezt néhány nappal a február 24-én esedékes parlamenti választások előtt jelentették be. 

Fotó: ShutterStock.com (illusztráció)

Fotó: ShutterStock.com (illusztráció)

Maia Sandu és Andrei Nastase – akik közös választási kampányt folytatnak a kormányon lévő demokrata párttal szemben – azt mondják, az orvosok nehézfémeket fedeztek fel vérükben.

„Ha arra gondolunk, hogy a jelenlegi kormány miként viselkedik azokkal szemben, akiket veszélyesnek gondol, ezt az ügyet komolyan kellene venni” – mondta Sandu. „A hatóságok a halálunkat akarják” – tette hozzá Nastase. 

A Nyugat-barát demokrata párt szóvivője azonban hárított, furcsának nevezve ezt a vádat.

A közelgő választás jelentős kihívás elé állítja a jelenlegi kormányt vezető demokrata pártot az oroszbarát szocialista párttal szemben. A Nastase és Sandu által létrehozott politikai tömörülés mindkét nagy párttal szemben áll. 

Elemzők szerint a választás szakadással fenyeget az ország Nyugat-barát és Moszkva-barát erői között, miközben a demokráciával és korrupcióval kapcsolatos aggodalmak megkeserítették az ország kapcsolatát az Európai Unióval. 

A választási kampányt beárnyékolták azok a félelmek, hogy a választás nem lesz szabad és tiszta. A Facebook a múlt héten jelezte, hogy elhárított egy befolyásolási kísérletet a moldovai választásokba. A vállalat szerint ezek közül némelyik moldovai kormányzati alkalmazottakhoz köthető, de a moldovai hatóságok tagadják ezt. 

A Románia és Ukrajna között elhelyezkedő Moldovai Köztársaság Európa egyik legszegényebb országa. A választásokat február 24-én tartják, a 101 fős parlamentben jelenleg egy Nyugat-barát koalíció van többségben. A választás esélyesének a jelenleg ellenzéki, oroszbarát szocialista pártot tartják, amelyre felmérések szerint a választók fele szavazhat. 

Moldova 2014-ben írt alá az Európai Unióval társulási szerződést, ami az első lépés lehet az uniós csatlakozás felé vezető úton. Oroszország, amely továbbra is saját befolyási övezeteként tartja számon a kicsiny köztársaságot, válaszul korlátozta a moldovai gyümölcs-, zöldség-, gabona-, hús- és borszállítmányok importját. A rendelkezés alól csupán néhány olyan vállalkozás mentesült, amely Moldova orosz többségű területein van bejegyezve.