Fotó: MTI/Balogh Zoltán, illusztráció
Hirdetés

A bíróság érvelése szerint az orosz kormányhatározatok megsértették a gyülekezési szabadságra vonatkozó európai törvényt, és szexuális irányultságon alapuló hátrányos megkülönböztetésnek minősültek.

Az orosz hatóságok 2006 és 2011 között elutasították a Rainbow House, az Autonomous Non-Profit Organisation Movement for Marriage Equality, valamint a Regional Public Sports Movement Sochi Pride House nevű LMBT-jogi csoportok bejegyzését. A helyi hatóságok és bíróságok indoklása szerint az említett csoportok „elpusztíthatják a társadalom erkölcsi értékeit”, „népességcsökkenéshez vezethetnek”, és „megsérthetik az oroszok többségének jogait, akik sértőnek találják az azonos neműek közötti kapcsolatok bármiféle megnyilvánulását”.

A strasbourgi székhelyű bíróság a múltban több alkalommal is elmarasztalta Oroszországot LMBT-jogokkal kapcsolatos ügyekben. Az EJEB például novemberben elítélte Moszkvát amiatt, hogy több alkalommal is elutasított olyan kérelmeket, amelyeket hat aktivista nyújtott be annak érdekében, hogy melegjogi felvonulásokat tarthassanak 2008 és 2014 között.

Az egyik 2017-es ítéletében az EJEB pedig úgy határozott, hogy a homoszexualitás népszerűsítését tiltó orosz törvények hátrányosan megkülönböztetőek, és sértik a véleménynyilvánítás szabadságához való jogot.

Az EJEB összesen 36 ezer eurós (11 millió 736 ezer forintos) kárpótlás megfizetésére kötelezte az orosz hatóságokat a kereseteket benyújtó három aktivista ügyében. A törvényszék azonban ejtette egy negyedik aktivista által benyújtott keresetet, eljárással való visszaélésre hivatkozva, mert az illető többször is megsértette és megfenyegette a bíróságot a közösségi médiában, „homofóbnak”, illetve „európai fattyaknak és degeneráltaknak” írt le bírókat.