Fotó: http://www.shutterstock.com/illusztráció
Fotó: shutterstock.com, illusztráció
Hirdetés

Az első fordulóban egyik jelöltnek sem sikerült megszereznie az abszolút többséget, így az első két helyezett – Zoran Milanovic volt kormányfő, az ellenzéki Szociáldemokrata Párt (SDP) jelöltje és Kolinda Grabar-Kitarovic leköszönő államfő, a jobbközép Horvát Demokratikus Közösség (HDZ) jelöltje – vasárnap újra megmérkőzik egymással.

A két héttel ezelőtt tartott szavazáson Milanovic a voksok 29,55 százalékát, Grabar-Kitarovic pedig 26,65 százalékát gyűjtötte be.

A legutolsó, pénteken közzétett közvélemény-kutatások Milanovic győzelmét vetítik elő, eszerint az ellenzéki jelölt a voksok 45 százalékára, míg ellenfele 42 százalékára számíthat.

Az elnökjelöltekre 6533 helyen adhatja le voksát a szavazásra jogosult valamivel több mint 3,8 millió polgár, belföldön 6 409, külföldön pedig 124 szavazóhelyiségben. Horvátországon kívül 47 országban lehet az urnákhoz járulni.

A választói névjegyzékbe csak azok kerülhetnek be, akiknek érvényes bejelentett lakcímük és személyi igazolványuk is van Horvátországban. Ami a diaszpórát és a szomszédos országokban élő – például a nagyszámú, horvát állampolgársággal és szavazati joggal rendelkező boszniai horvátokat – illeti, közülük csak azok szavazhatnak, akik regisztrálták magukat a választói névjegyzékbe.

A szavazópolgárok 19 óráig adhatják le voksaikat.

Az első hivatalos részeredményeket várhatóan este nyolc órától hozza nyilvánosságra az országos választási iroda.


Megjósolhatatlan a második forduló kimenetele

Megjósolhatatlan a horvát elnökválasztás második fordulójának kimenetele: vasárnap Zoran Milanovic volt kormányfő, az ellenzéki Szociáldemokrata Párt (SDP) jelöltje és Kolinda Grabar-Kitarovic leköszönő államfő, a jobbközép Horvát Demokratikus Közösség (HDZ) jelöltje mérkőzik meg egymással.

Az első fordulóban egyik jelöltnek sem sikerült megszereznie az abszolút többséget, így az első két helyezett, Milanovic és Grabar-Kitarovic részvételével második fordulót kell tartani.

A két héttel ezelőtt tartott szavazáson Milanovic a voksok 29,55 százalékát, Grabar-Kitarovic pedig 26,65 százalékát gyűjtötte be.

A legutolsó, pénteken közzétett közvélemény-kutatások Milanovic győzelmét vetítik elő, eszerint az ellenzéki jelölt a voksok 45 százalékára, míg ellenfele 42 százalékára számíthat.

Ugyanakkor az első forduló előtti felmérések Garabar-Kitarovicot jelezték esélyesebbnek, Milanovic mégis közel három százalékpontos előnnyel győzte le december 22-én a jelenlegi államfőt.

Az elmúlt egy hétben négy vitát is tartottak a horvát televíziókban. A sokszor személyeskedésbe torkolló vitákban szakértők szerint Milanovic túl agresszíven, sokszor fenyegetően viselkedett, míg Grabar-Kitarovic kissé bizonytalan és monoton volt. A vitákat követő felmérések szerint a horvát nézők összességében Milanovicot tartották meggyőzőbbnek.

Az urnák zárása, vasárnap este hét óra után ismertetik a szavazóhelyiségekből kilépő polgárok megkérdezésén alapuló exit-poll felmérések eredményeit, az első hivatalos részeredmények pedig este nyolc óra körül várhatóak.

Horvátországban a kormány és a parlament a fő végrehajtó, illetve döntéshozó szerv, de az elnök beleszólhat a külpolitikai irányvonal alakításába. Az államfő mandátuma öt évre szól, és jórészt protokolláris feladatok ellátására korlátozódik. A horvát alkotmány értelmében egy elnök legfeljebb két ciklusra választható meg.