Fotó: shutterstock.com
Fotó: shutterstock.com
Hirdetés

A Reuters birtokába jutott tervezet szerint szigorú szankciókkal fenyegetnék meg az orosz bank- és energiaszektort, illetve a hadiipart. A törvényjavaslatot Chris Van Hollen demokrata párti és Marco Rubio republikánus szenátor nyújtja be. Hasonló, szintén kétpárti támogatású tervezetet már tavaly is előterjesztettek, de akkor a Donald Trump elnökkel szoros kapcsolatot ápoló republikánus szenátusi vezetők végül nem támogatták, hogy szavazásra bocsássák az elképzelést.

A most benyújtandó tervezet szerint a szövetségi választásokat megelőző 30 napon belül a nemzeti hírszerzési igazgatónak (DNI) kellene megállapítania, hogy Oroszország vagy bármilyen más ország tett-e kísérletet arra, hogy beavatkozzon a voksolás folyamatába. Ha megállapítják, hogy ilyen irányú kísérlet történt, akkor a jogszabálytervezet értelmében tíz napon belül kötelező jelleggel szankciókat kellene életbe léptetni egyebek mellett orosz bankok és energiavállalatok ellen. A tervezet szerint a Szberbankot, a VTB Bankot, a Gazprombankot, a Vnyesekonombankot és Rosszelhozbankot tartalmazó listáról legalább két orosz pénzintézet ellen kellene fellépni. Elrendelnék továbbá az orosz államadósságot, az orosz államkötvényeket, illetve az orosz kormány által ellenőrzött bármilyen entitás adósságát érintő, amerikai felügyelet alá tartozó tranzakciók betiltását. A tervezett szankciók értelmében befagyasztanák az intézkedés hatálya alá eső személyek – köztük magas rangú orosz politikusok és vállalatvezetők – vagyonát az Egyesült Államokban.

Bár Oroszország tagadja, hogy az amerikai választások befolyásolására törekedne, az amerikai hírszerzés talált arra utaló jeleket, hogy Moszkva be akart avatkozni a 2016-os elnökválasztásba azzal a céllal, hogy növelje Donald Trump esélyeit.

Március végén jelentették be, hogy a Robert Mueller különleges ügyész vezette vizsgálóbizottság nem talált bizonyítékot arra, hogy Donald Trump választási kampánycsapata vagy munkatársai „egyeztettek vagy összejátszottak” az oroszokkal 2016-ban.

A szerdán benyújtandó törvényjavaslat célpontja alapvetően Oroszország, de a szöveg szerzői kitérnek benne arra is, hogy az amerikai hírszerzés szerint Kína, Irán és Észak-Korea is komoly fenyegetést jelent. Ezért arra kérik az elnököt, alakítson ki stratégiát arra, hogyan lehetne ezeket az országokat megakadályozni abban, hogy befolyásolják az amerikai választásokat.