Fotó: MTI/AP/Darko Vojinovic
Hirdetés

Az elnöki hivatal előcsarnokát a közelmúltig Josip Juraj Strossmayer német származású horvát római katolikus püspök, I. Tomiszláv horvát király, Mazsuranics Iván horvát költő és államférfi, Starcsevics Antal horvát politikus és publicista, Stjepan Radic horvát politikus, a Horvát Parasztpárt első elnöke, Boldog Alojzije Viktor Stepinac, a Zágrábi főegyházmegye érseke, bíborosa és Franjo Tudjman, Horvátország első elnöke mellszobrai díszítették.

Az elnöki hivatal közleményében az áll: Strossmayer szobra visszakerül a Horvát Tudományos és Művészeti Akadémiára, amely egyben a mellszobor tulajdonosa. A többi mellszobor sorsáról még egyeztet a hivatal más múzeumokkal és kulturális intézményekkel.

A döntés annak fényében született, hogy Zoran Milanovic még a választási kampány alatt bejelentette, hogy a büsztöknek nem az elnök palotában, hanem a múzeumokban van a helye – írták.

Öt évvel ezelőtt Kolinda Grabar-Kitarovic horvát államfő első intézkedései közé tartozott, hogy eltávolítatta Josip Broz Tito egykori jugoszláv elnök mellszobrát az elnöki hivatalból.

Az elnökasszony szerint erre azért volt szükség, mert „Tito diktátor volt”. A mellszobron kívül elvitték az elnöki palotából a néhai kommunista vezető és felesége, Jovanka Broz összes hagyatékát is.

Zoran Milanovic, aki akkor Horvátország miniszterelnöke volt, bírálta Grabar-Kitarovic döntését.

Mint mondta, „Tito és Tudjman volt a legjobb, ami az adott történelmi pillanatban a horvátokkal történhetett, és ha horvátként ezt nem érti valaki, akkor az nem érti a horvát történelmet”.