A szavazók döntő többsége elutasította a vasárnap Svájcban tartott népszavazáson azt a kezdeményezést, hogy a hazai jog élvezzen elsőbbséget a nemzetközi joggal szemben – jelentette az SRF svájci közszolgálati rádió és televízió.

Fotó: shutterstock.com, illusztráció

Fotó: shutterstock.com, illusztráció

Az előzetes eredmények szerint a szavazók 63 százaléka nemet mondott a jobboldali Svájci Néppárt által felkarolt kezdeményezésre, amely az alkotmányba emelte volna, hogy a svájci jog elsőbbséget élvez a nemzetközi joggal szemben. Ha pedig egy nemzetközi megállapodás nem összeegyeztethető a svájci joggal, akkor azt meg kell változtatni, ha pedig ez nem lehetséges, akkor Svájcnak ki kell lépnie a nemzetközi szerződésből.

A „Svájci jogot, ne külföldi bírákat!” mottójú javaslat bírálói szerint a kezdeményezés jóváhagyása hatalmas károkat okozna az ország nemzetközi megítélésének és gazdaságának egyaránt. A javaslat támogatói szerint viszont a hagyományosan semleges Svájc autonómiáját csorbítja több nemzetközi megállapodás, ezért kellene alkotmányba iktatni a hazai jog elsőbbségét.

A javaslat előterjesztői azzal is érveltek, hogy Svájc több nemzetközi megállapodása sok esetben sérti az országban nagy hagyománnyal rendelkező közvetlen demokrácia intézményét, vagyis, hogy a végső szó az állampolgároké. A néppárt szerint az önrendelkezési kezdeményezés nagyobb hatalommal ruházta volna a svájciakat, és kiküszöbölte volna külföldi testületek, például az EU beavatkozását.

A javaslatot sem a svájci kormány, sem az üzleti szféra, sem a legtöbb párt nem támogatta, amelyek szerint a rendelkezés miatt Svájcnak nemzetközi megállapodások sorából kellene kilépnie, ami gyengítené az emberi jogok védelmét, és ártana a gazdaságnak.