Fotó: ShutterStock.com (illusztráció)
Hirdetés

A felsőbíróságon egy olyan férfi nyújtott be fellebbezést, akinek Ashraf Mahmud Islam nevű 22 éves fiát belügyminiszterként Amber Rudd fosztotta meg brit állampolgárságától. Az apa azt akarta elérni, hogy fia, aki 18 évesen csatlakozott a dzsihadistákhoz, és jelenleg egy kurdok által ellenőrzött katonai börtönben van Szíriában, visszatérhessen az Egyesült Királyságba, és ott álljon bíróság elé, elkerülve ezáltal, hogy halálbüntetést szabjanak ki rá.

A felsőbíróság szerdán azonban elutasította a keresetet. A döntés szakértők szerint precedenst teremthet az Iszlám Állam terrorista szervezet más brit harcosaira és a terroristák brit „menyasszonyaira” nézve, akiket szintén az állampolgárságuk elvesztése fenyeget.

Az utóbbi idők legismertebb brit vonatkozású esete Shamima Begum ügye volt. A fiatal nőt, aki szintén az Iszlám Állam oldalán állt, azért tudták megfosztani brit állampolgárságától, mert jogosult volt a bangladesi útlevélre is. A brit jogszabályok értelmében az állampolgárságot csak kettős nemzetiségű emberektől és abban az esetben lehet megvonni, ha kockázatot jelentenek a nemzetbiztonságra. Hontalanná azonban nem lehet tenni senkit az állampolgárság megfosztásával.

Ashraf Mahmud Islam ügyében a felsőbíróság hangsúlyozta, a fiatal férfi csakis magának köszönheti, hogy halálbüntetés várhat rá, ő döntött úgy, hogy Szíriába megy és csatlakozik a dzsihadistákhoz. Nem azért van veszélyben a harcok dúlta Szíriában, mert a belügyminiszter megfosztotta brit állampolgárságától, hanem azért, mert részt vett az Iszlám Állam által elkövetett cselekedetekben – fejtették ki.

A bíróság rámutatott továbbá, hogy a londoni születésű Ashraf Mahmud Islam jó körülmények között élt ügyvéd apjával és az anyjával. A fiatal férfi Bangladesben, Dakkában tanult jogot, amikor 2015 áprilisában eltűnt. Szíriába utazott, hogy csatlakozzon az Iszlám Államhoz, családja azonban csak egy hónappal később szerzett erről tudomást.