A hatóságok letartóztattak nyolc horvát, valamint egy afganisztáni állampolgárt, aki korábban nemzetközi védelmet kapott Horvátországban. A házkutatások során közel egy kilogramm marihuánát és a drog mérésére alkalmas eszközöket is lefoglaltak.

Hirdetés

A gyanúsított afgán állampolgár Bosznia-Hercegovinából és Szerbiából illegális érkező migránsokat kutatott fel az ország területén, a horvát állampolgárok pedig megszervezték szállításukat Szlovéniába és más nyugat-európai országokba, amivel 150 ezer kuna (7 millió forint) törvénytelen haszonra tettek szert.

A 19 és 22 év közötti embercsempészek ellen vádat emeltek. 2016 márciusában a nyugat-balkáni útvonalon található országok fokozatosan lezárták határaikat az illegális bevándorlók előtt. Macedónia, Szerbia, Horvátország és Szlovénia is csak azokat engedi be, akik a jogszabályoknak megfelelően útlevéllel és vízummal rendelkeznek, vagy az adott országban akarnak menedéket kérni. Ha mégis határsértést követ el valaki, a hatóságok visszakísérik az államhatárra, és visszaküldik abba az országba, ahonnan érkezett.

Kivételt képeznek az eljárás alól azok, akik közvetlen életveszélyben vannak, vagy egészségügyi ellátásra szorulnak, továbbá a felnőtt kísérő nélkül érkező 14 éven aluliak.

Korábban írtuk