Fotó: MTI/EPA, archív
Hirdetés

Michelle Bachelet a világszervezet Emberi Jogi Tanácsában szerdán kezdődött rendkívüli ülésen elítélte a faji alapú erőszakot, a „rendszerszintű rasszizmust” és a diszkriminatív rendőrségi fellépéseket.

Leszögezte: évszázadok óta tartó erőszakot kell jóvátenni, egyebek közt hivatalos bocsánatkérések formájában.

Hangsúlyozta, hogy ma is sok afrikai származású ember válik aránytalan hatósági fellépés áldozatává világszerte.

Korábban írtuk

„Tartozunk azoknak, akik már nincsenek köztünk, s azoknak is, akik még nincsenek, hogy kihasználjuk ezt a pillanatot, és gyökeres változásokat vezessünk be” – szögezte le, egyúttal határozott fellépést sürgetett nem csupán a bűnüldöző szerveken, hanem más intézményeken belül is. Kiemelte a rossz egészségügyi ellátást és az egyenlőtlen oktatási rendszert.

„Elfogyott a türelem” – jelentette ki.

Az elmúlt hetekben a világ számos országában tartottak – olykor erőszakba torkolló tüntetéseket – a rasszizmus és a rendőri erőszak ellen. A megmozdulásokat George Floyd, egy afroamerikai férfi halála váltotta ki, akit május 25-én Minneapolisban négy rendőr igazoltatás közben a földre tepert, és egyikük percekig térdelt a nyakán, annak ellenére, hogy a férfi többször is jelezte, hogy nem kap levegőt. Floyd a kórházba szállítás után halt meg.

Bachelet szerdán Floydot az aránytalan rendőri erőszak szimbólumának nevezte.

Az ENSZ Emberi Jogi Tanácsa afrikai kezdeményezésre tart rendkívüli vitát az Egyesült Államokban és más országokban tapasztalható „rendszerszintű rasszizmus” és rendőri erőszak jelenségéről. Videóüzenetben felszólalt George Floyd testvére, Philonise is, aki a rendőrök által megölt afroamerikaiak, valamint a Floyd halála miatt kirobbant tüntetéseken részt vevők elleni erőszak ügyét vizsgáló független vizsgálóbizottság megalakítását sürgette.

Donald Trump amerikai elnök kedden óvatos rendőrségi reformokat vezetett be, válaszul a hetek óta tartó tiltakozásokra: ezek értelmében a rendőrhatóságoknak egyebek közt ezentúl meg kell osztaniuk egymással azt az információt, ha egy egyenruhást túlzott erőszak alkalmazása miatt elmarasztaltak. Ezzel lehet ugyanis elejét venni, hogy egy elmarasztalt rendőr egy másik rendőri szervnél helyezkedjen el. Emellett megvizsgálják annak a lehetőségét, hogy az amerikai rendőröket kevesebb „halálos fegyverrel” szereljék föl.

Mindazonáltal az amerikai külügyminisztérium egy meg nem nevezett, magas rangú tisztségviselője nevetségesnek nevezte az afrikai országoknak az Emberi Jogi Tanács összehívására irányuló kezdeményezését. Egy másik amerikai diplomata pedig úgy nyilatkozott: a vizsgálóbizottság létrehozását kezdeményező afrikai országok között vannak olyanok, amelyek elfedik az igazságot, erőszakkal fojtják el a bírálatot, nincs semmilyen demokratikus kötelezettségük, még az alapvető szabadságjogokat sem hajlandók elismerni.