Fotó: MTI/EPA/KEYSTONE/Martial Trezzini
Hirdetés

„Az olyan jogok megsértése, mint a szólásszabadságé, kiszámíthatatlan károkat okozhat a Covid-19 járvány megfékezése érdekében tett erőfeszítések szempontjából és ártalmas társadalmi és gazdasági mellékhatásai lehetnek” – szögezte le Genfben kiadott közleményében Michelle Bachelet.

Az emberi jogi főbiztos szerint a rendkívüli intézkedéseknek „arányosnak, nem megkülönböztetőnek és időben korlátozottaknak” kell lenniük, megfelelő parlamenti, jogi és nyilvános ellenőrzés közepette.

A Covid-19 járvány visszaszorítása keretében tapasztalt jogsértéseket gyakran a lakosság legszegényebb és legsérülékenyebb rétegeihez tartozók ellen követik el – mutatott rá Michelle Bachelet.

„Elfogadhatatlan és jogellenes kijárási tilalomra kényszerülő és kétségbeesett élelmiszerkeresésre kényszerített emberre lőni, őrizetbe venni vagy bántalmazni őt” – jelentette ki, anélkül, hogy konkrét országot megnevezett volna.

Az emberi jogi főbiztos hivatalának jelentése szerint Nigériában a biztonsági erők 18 polgári személyt öltek meg, Kenyában pedig húszat a koronavírus-járvány elleni védekezés céljából bevezetett kijárási tilalom megsértése miatt.

A Dél-afrikai Köztársaságban mintegy 17 200 embert vetek őrizetbe a karanténintézkedések közepette.

„A kemény biztonsági intézkedések alááshatják a járványra való reagálást, és növelhetik a biztonságra leselkedő veszélyeket, sőt újakat is teremthetnek” – hangsúlyozta az igazgató.

Erősen militarizált a tűzszünet a Fülöp-szigeteken, ahol 120 ezer embert állítottak elő, akárcsak Srí Lankán, ahol közel 27 ezer kóborlót vettek őrizetbe.

Az emberi jogi főbiztos hivatal aggódik a Salvadorban, a Dominikai Köztársaságban, Hondurasban, Peruban, Jordániában és Marokkóban végrehajtott tömeges őrizetbe vételek miatt is.

Az ENSZ különösen aggódik amiatt, hogy az egyes országokban bevezetett intézkedések és törvények „homályosan meghatározott, időnként súlyos büntetésekhez kötött jogsértésekre utalnak, amelyek olyan félelmeket táplálnak, hogy fel lehet őket használni a média elhallgattatására, a bírálók és ellenzékiek fogvatartására – hangsúlyozta Michelle Bachelet.    

”Tekintettel a válság rendkívüli jellegére, egyértelmű, hogy az államoknak pótlólagos hatáskörökre van szükségük, hogy szembe tudjanak szállni a járvánnyal. Ugyanakkor ha nem tartják tiszteletben a jogállamiságot, az egészségügyi szükséghelyzet emberi jogi katasztrófává válhat, amelynek negatív hatásai hosszú távon nagyobbak lesznek világjárvány hatásainál is„ – figyelmeztetett az emberi jogi főbiztos.