Fotó: shutterstock.com, illusztráció
Hirdetés

A halottak száma így ismét emelkedett a vasárnap jelzett 525-höz képest.     

Az elmúlt egy napban 1941 új fertőzöttet diagnosztizáltak a vasárnapi 2972-höz képest. Az azonosított fertőzöttek jelenlegi száma meghaladja a 93 ezret: ebből több mint 28 ezren vannak kórházban, kevesebb mint négyezren intenzív osztályon.       

A mostani volt az egymást követő harmadik nap, amikor egész Olaszországban nem került új beteg intenzív osztályra.        

A március 30-tól számított utóbbi egy héten kilencven százalékkal csökkent a kórházba szállított fertőzöttek száma.      

A gyógyultak száma elérte a 22 837-t.

A gyógyultakat és a halottakat is számolva a diagnosztizált fertőzöttek száma elérte a 132 547-t.

A tájékoztatón elhangzott, hogy a napi több mint hatszáz halott és majdnem kétezer diagnosztizált fertőzött „kevesebb, mint korábban, de nem a járványhelyzet végetértét mutatja”.    

A gócpont Lombardiában az újonnan diagnosztizált fertőzöttek száma egy nap alatt 1089 volt a vasárnapi 1337 és a szombati 1598 után. A diagnosztizáltak száma túllépte az 51 ezret. A halottak száma egy nap alatt 297 volt a korábbi 249-hez képest. A tartományban február 20. óta 9 202 beteg veszítette életét, ami a járványban Olaszországban elhunytak több mint felét jelenti. Giulio Gallera lombardiai jóléti tanácsos lassú, de fokozatos javulásról beszélt. Lombardiában továbbra is kiemelt figyelem követi a járvány terjedésének alakulását a tartományban legtöbb diagnosztizált fertőzöttet számláló Milánó, Bergamo és Brescia városában. 

Az északnyugat-olaszországi tartomány orvosszövetsége nyílt levélben összegezte a hibákat, amelyek az orvosok szerint a járvány első szakaszában az egészségügyi hatóságok vétettek. Az orvosok első számú hiányosságként említik, hogy az első időszakban kizárólag a kórházban kezelt és itt meghalt fertőzötteket számolták, ami téves adatgyűjtéshez vezetett, alábecsülve a betegek és a halottak számát. Az orvosok későinek tartják a tíz lombardiai várost érintő vesztegzár február 23-i bevezetését, és hibásnak, hogy más városok esetében nem rendeltek el karantént. Kifogásolták, hogy az idősotthonokat nem zárták le azonnal, hangsúlyozták, hogy a Bergamo otthonaiban élő hatezer idős személyből hatszázan haltak meg a fertőzés következtében.  Súlyos mulasztásként értékelik, hogy a tízmilliós tartomány egészségügyi dolgozói nem kaptak időben megfelelő védőfeszerelést, és nem tesztelték őket, ami a fertőzés további terjedését idézte elő. Hibának nevezték, hogy a kórházak nem fertőzött betegeit sokáig nem szállították át más tartományokba, megakadályozva ezzel az ágyak felszabadítását.

Lombardia telefonos alkalmazást indított a járványhelyzet pontosabb felmérésére, amelyhez eddig több mint 900 ezren csatlakoztak. A tartomány lakosai önkéntesen és névtelenül regisztrálva esetleges tüneteikről szolgáltatnak információkat, valamint arról, hogy kapcsolataik között volt vagy van-e pozitív személy.

Többszörösére becsülik a fertőzöttek valós számát Olaszországban
Az olaszországi hivatalos adatokban szereplő diagnosztizált fertőzöttek száma csak a „jéghegy csúcsa” a hétfőn közölt kutatások szerint, amelyek többszörösére becsülik az új koronavírus-fertőzés betegeinek valós számát. A betegszámtól függhet a járvány miatt bevezetett óvintézkedések enyhítésének ütemezése.
Elsőként Angelo Borrelli a polgári védelmi hatóság vezetője nevezte „hihetőnek”, hogy minden Olaszországban azosított fertőzöttre további tíz olyan beteg jut, akit egyhe tünetekkel vagy majdnem tünetmentesen egyáltalán nem diagnosztizáltak. A nem azonosított betegek nem szerepelnek a hivatalos statisztikákban, nem tesztelték őket, nem látta őket orvos, és gyakran ők maguk sem veszik észre tüneteiket.
A vasárnap estig számolt több mint 128 ezer ismert fertőzöttel számolva ez 1,3 millió beteget jelentene. Más kutatások azonban 5 és 6 millió közé teszik a számukat a kevesebb mint hatvan milliós Olaszországban.
A gócpont Lombardia házi orvosai március utolsó napjaiban „hiteltelennek” nevezték a tartomány közölte hivatalos számadatokat hangsúlyozva, hogy mindennapos munkájuk közben sokkal több tünetmentes vagy enyhe tünetes, például csak hőemelkedésés beteggel találkoznak.
Az Imperial College London kutatóintézet március 30-i eredményei is 6 millió olaszországi beteget számoltak. Angelo Borreli, úgy reagált, hogy elegendő vírusteszt hiányában ezt nehéz megállapiítani. Eddig mintegy 700 ezer vírustesztet végeztek Olaszországban, többségüket Lombardiában és a szintén északi Venetóban.
A Carlo La Vecchia a milánói egyetem járványstatisztikai tanára vezette, most közölt felmérés szerint az olasz lakosság mintegy tíz százaléka, vagyis hatmillió a fertőzöttek valódi száma. A La Stampa torinói napilap egy másik olasz-svájci kutatócsoport tanulmányát idézte, mely 5,2 millióra teszi a betegek számát: ez „elegendően magas ahhoz, hogy továbbra is fertőzéssel veszélyeztesse az egészségeseket, túl alacsony a nyájimmunitás biztosításához” – írta a kutatócsoportot vezető Giuseppe De Natale a milánói állami egyetem tanára. A nyájimmunitáshoz, vagyis a fertőzéslánc megállításához a lakosság 60-70 százalékos fertőzöttsége, és ezzel immunissá válása szükséges.
A kutatások mindegyike az Olaszországban naponta közölt számok „alulbecslését” hangsúlyozza. A hivatalosnál jóval magasabb számú fertőzöttel magyarázzák a betegek és elhalálozók Olaszországban rendkívül magas, 12 százalékos arányát is. A tanulmányok kiemelik, hogy a vasárnap estig számolt több mint 15 ezer halottat nem indokolhatja sem az olasz lakosság magas várható élettartama, sem a Pó-alföld légszennyezettsége, valamint az sem, hogy az olasz férfiak 23 százaléka dohányos, mivel ez alatta marad a 29 százalékos európai aránynak.
Az Il Giornale napilapnak nyiltakozó Giuseppe De Natale hozzátette, hogy a kutatások szerint a polgári védelem adatai „el is késtek” a járvány valós időben változó üteméhez képest. A kutatók úgy számolják, hogy a tetőzés már március 10. körül bekövetkezett, éppen akkor, amikor a római kormány elrendelte az országos kijárási korlátozást. E számítás szerint a járványgörbe lefelé ívelése már hetekkel ezelőtt elkezdődött. A szakértő kiemelte, hogy ezzel együtt az óvintézkedéseket túl korai lenne feloldani, mivel a számok csökkenése jóval lassabban halad ezek korábbi emelkedésénél. Másrészt a járvány terjedésében jelentős időeltolódás létezik Olaszország előrébb tartó északi és késésben levő déli része között.
Ami a kijárási korlátozás, a nem létfontosságú termelés és szolgáltatások leállítása, a kereskedelem és vendéglátás felfüggesztése fokozatos feloldását illeti, a római kormány tagjai egymással ellentétesen nyilatkoznak. Roberto Speranza egészségügyi miniszter bejelentése szerint a kormány április 13-ig dönt a járvány úgynevezett második fázisa részleteiről az óvintézkedések fokozatos enyhítésével. Lucia Azzolina oktatási miniszter viszont hétfőn arról beszélt, hogy megnyugtató adatok nélkül az iskolákba talán még szeptemberben sem engedik vissza a tanulókat.

MTI