2021-ben Svédországban közel 34 ezer abortuszt végeztek el, ami 2002 óta a legalacsonyabb szám, azonban az összes elvégzett terhességmegszakítás 75 százaléka olyan kétlépcsős orvosi beavatkozás volt, amelynek második szakaszát az állapotos nő saját otthonában végzi.

Hirdetés

A tavaly elvégzett abortuszok mintegy 96 százaléka orvosi abortusz volt, és 97 százalékuk a terhesség hetedik hete előtt következett be – számolt be az SVT.

Az „otthoni abortuszok” – amelyekre a terhesség tizedik hetéig kerülhet sor – aránya volt a legmagasabb, azoknak 10 százalékát végezték a terhesség hetedik hete után.

Inga-Maj Andersson, a svéd Egészségügyi és Népjóléti Hivatal szakértője azt nyilatkozta, „fontos, hogy a nő választhassa meg, hogyan végzik el az abortuszt, különösen amikor több opció is rendelkezésre áll”.

Korábban írtuk

Svédországban az egyik legmagasabb az egy főre jutó abortuszok aránya Európában, amit Inga-Maj Andersson a terhességmegszakításra vonatkozó törvényeknek tulajdonít.

„Nálunk könnyű hozzáférni az abortuszhoz (.) Ez egy olyan előny, amellyel más országok nem feltétlenül rendelkeznek, ezért úgy gondolom, hogy európai összehasonlításban a teljes képet kell néznünk” – mondta Andersson.

Az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat adatai azt mutatják, hogy néhány országban, így például Németországban előfordult, hogy egy éven belül több mint 100 ezer abortuszt végeztek el, ám Németország lakossága körülbelül nyolcszorosa Svédországénak.

A skandináv országban akadtak, akik még azt is támogatták volna, hogy külföldi nők is Svédországban végeztethessék el az abortuszt, a svéd Zöld Párt egyik tagja pedig felszólította az adófizetőket, hogy finanszírozzák a Lengyelországból érkező nők terhességmegszakítását, miután szigorítottak a lengyel abortusztörvényen.

(forrás)