Statisztikai értelemben ez azt jelenti, hogy a 330 milliós ország 66 lakosára jut egy fertőzött. A kór halálos áldozatainak száma meghaladja a 160 ezret, ami nagyjából negyede a világon a Covid-19-betegségben elhunytak számának.

Hirdetés

Donald Trump amerikai elnök szombaton rendelettel határozott a koronavírus-járvány miatt nehéz helyzetbe került munkavállalók, munkanélküliek, diákok és bérlők további támogatásáról, miután pénteken délután megszakadt az egyeztetés az új gazdaságélénkítő csomagtervről az amerikai kongresszusban.

Az elnök azzal vádolta a demokrata párti képviselőket, hogy gátolják az észszerű javaslatokat a kongresszusban. „Elég volt” – jelentette ki Trump a rendeletek aláírásakor New Jersey állambeli golfklubjában.

A rendeletek értelmében mérséklik a járulékokat az évi 100 ezer dollárnál kisebb keresetű munkavállalók számára, időlegesen felfüggesztik bizonyos esetekben a kilakoltatásokat, 400 dollárral megemelik a hetente folyósított munkanélküli segélyt az év végéig és felkarolják az eladósodott diákokat is. A kiadásokat részben a tagállamok fedeznék.

Korábban írtuk

Trump emellett bejelentette, hogy megvizsgálják a személyi jövedelemadó és a tőkejövedelem-adó mérséklésének lehetőségét, illetve kilátásba helyezett további adócsökkentéseket is újraválasztása esetére.

Az elnök bár bizakodónak mutatkozott, az egyelőre kérdéses, hogy végre tudja-e hajtani a rendeletekben foglalt intézkedéseket, ugyanis az amerikai alkotmány értelmében a kongresszus hatáskörébe tartozik az adók és állami kiadások megállapítása.

Trump azzal kerülné meg a problémát, hogy meglévő forrásokat csoportosít át részben korábbi gazdaságélénkítő csomagokból. „Sok pénz van még, amit nem költöttünk el” – mondta.

Mindemellett a heti 400 dolláros munkanélküliségi gyorssegély negyedét a tagállamok fedeznék, ami szinte biztosan ellenállásba fog ütközni, hiszen a járvány miatt jelentősen megcsappantak bevételeik.