Fotó: MTI/EPA/Sascha Steinbach
Hirdetés

Egy hónappal az európai parlamenti választás után a köztársasági elnök népszerűségi mutatója három, a kormányfőé pedig hat százalékkal emelkedett május végéhez képest a BVA, illetve az Odoxa közvélemény-kutatóintézetek szerint.

A BVA szerint Emmanuel Macron indexe 35 százalékon áll, ugyanúgy, mint egy évvel ezelőtt, az őszi tüntetéssorozatok megkezdése előtt, Edouard Philippe mutatója pedig 40 százalékra ugrott fel. Mindkét politikus elsősorban a 65 évnél idősebbek körében lett népszerűbb: május óta Macron 12, miniszterelnöke pedig 11 százalékot javított ebben a korosztályban. 

A júniusban közzétett valamennyi felmérés 1 és 5 százalék közötti emelkedést mutatott az államfő esetében, jóllehet a megkérdezettek kétharmada továbbra is negatívan ítéli meg tevékenységét.

A France Inter közrádió megbízásából az Odoxa által készített felmérés mutatta a megválasztása óta legjelentősebb emelkedést egy hónap alatt Emmanuel Macron megítélésében, ennél az intézetnél hat százalékot javult, és jelenleg a franciák 36 százaléka elégedett az államfő munkájával.

A BVA reprezentatív felmérése június 19. és 20. között 1003, az Odoxáé pedig ugyanekkor 1002 francia választópolgár megkérdezésével készült.