Az Európai Parlament néppárti frakciójának mai ülésén Gyürk András felszólalásában tájékoztatta a frakció tagjait az Ajka térségében az elmúlt napokban történt rendkívüli ipari-természeti katasztrófáról. A Fidesz európai parlamenti delegációjának vezetője emlékeztetett, hogy a kormány az esemény következtében három nyugat-dunántúli megyében vészhelyzetet hirdetett, valamint, hogy a katasztrófa eddig négy halálesetet és több mint száz ember sérülését okozta, több személyt pedig még továbbra is keresnek.

Gyürk András a magyar néppárti képviselőcsoport nevében őszinte részvétét fejezte ki a halálos áldozatok hozzátartozóinak. A fideszes politikus biztosította a jelenlevőket, hogy a magyar kormány, a hatóságok és a lakosok mindent elkövetnek a szennyeződés terjedésének megállításáért. A delegációvezető reményei szerint a helyreállítási és mentesítési munkák mihamarabb megindulhatnak.

Gyürk András hozzászólásában megköszönte Joseph Daul frakcióvezető részvétnyilvánítását, aki tegnap nyilatkozatban fejezte ki együttérzését a katasztrófa által sújtott magyar lakosok és hozzátartozóik felé. A fideszes politikus az ülésen jelenlévő európai parlamenti elnököt, Jerzy Buzek-et felkérte, hogy a parlament mai plenáris ülésén is emlékezzenek meg a katasztrófa által sújtott magyar lakosokról és áldozatokról.

* * *

Joseph Daul nyilatkozata

„Fájdalommal és szomorúsággal értesültem a Magyarország nyugati felén történt környezeti katasztrófáról, melyben négy ember esett áldozatul, száznál is többen megsebesültek, és amely további ezreket veszélyeztet. A térség növény- és állatvilága szintén óriási veszélyben van. Ebben a rendkívüli pillanatban szeretném megragadni az alkalmat hogy őszinte együttérzésemről biztosítsam a rendkívüli katasztrófa által sújtott minden magyar állampolgárt” – mondta Joseph Daul, az Európai Parlament néppárti frakciójának elnöke.

A magyar kormány ma három megyében nyilvánított ki vészhelyzetet a mérgező iszapömlés miatt, amely hivatalos források szerint eddig négy halálesetet és több mint száz ember sérülését okozta. A vészhelyzet Magyarország nyugati felében Veszprém, Győr-Moson-Sopron és Vas megyében került kihirdetésre, miután egy alumínium gyár tározójának gátja átszakadt, mérgező vörös iszappal öntve el Devecser és Kolontár faluját, illetve veszélyeztetve számos másik települést is a Dunántúlon.

„A néppárti frakció nevében szeretném őszinte részvétemet kinyilvánítani az áldozatok családjainak. Folyamatosan kapcsolatban vagyok a magyar, illetve az európai hatóságokkal a fejleményeket illetően. Sok erőt és kitartást kívánok mindazoknak, akik keményen küzdenek az otthonaik, falvaik és a térség élővilágának védelméért. Sok sikert kívánok az erőfeszítéseikhez a szennyeződés megfékezésében” – nyilatkozta Joseph Daul.

Brüsszel, 2010. október 5.