Fotó: MTI/EPA pool/Yoan Valat
Hirdetés

„Kegyetlenek leszünk a rasszizmussal, az antiszemitizmussal és a diszkriminációkkal szemben, de ez a nemes harc tévútra vezet, amikor szeparatizmussá válik a múlt hamis vagy gyűlölködő átírásával, és elfogadhatatlan küzdelemmé válik, amikor a szeparatizmusok szolgálatába áll” – fogalmazott Macron az eredetileg a koronavírus-járvány miatti korlátozások újabb enyhítéseiről szóló televíziós beszédében.

„A köztársaság nem fog szobrokat ledönteni” – hangsúlyozta. „Inkább együtt kell szembenézni a teljes történelmünkkel, és semmi esetre sem megtagadni azt, amik vagyunk”.

A kormány az elmúlt napokban nem győzte csendesíteni a hazai közéleti vitákat a rendőri erőszakról és rasszizmusról. Egy 2016-os rendőri előállítást követően elhunyt 24 éves fekete bőrű férfi, Adama Traoré családja és támogatói június 2-án szervezték az első tiltakozó megmozdulást, amelyen több mint 20 ezren gyűltek össze a párizsi bűnügyi bíróságépülete előtt a gyülekezési tilalom ellenére. A nem engedélyezett megmozdulást eredetileg a George Floyd afroamerikai férfi halála miatt a rendőri brutalitás és a rasszizmus elleni amerikai tiltakozások támogatására szervezték Párizsban, de a mozgalom az elmúlt tíz napban egyre nagyobb méreteket öltött és az egész országban kiszélesedett. A hétvégén Párizs mellett Marseille-ben, Lyonban, Montpellier-ben, Nantes-ban, Saint-Nazaire-ban, Bordeaux-ban és Strasbourgban is ezrek tüntettek.

Korábban írtuk

Adama Traoré, egy mali származású börtönből szabadult férfi elmenekült egy rendőri igazoltatás elöl, de elfogták, és egy párizsi elővárosi rendőrőrsön előállították, ahol kihallgatása közben meghalt. A büntetőjogi szakértő jelentése kizárta a csendőrök felelősségét. A szakértői vélemény szerint Traoré halála pillanatában kábítószer hatása alatt állt, és szívbetegségével összefüggésben vesztette életét. A család által megbízott jogi szakértő szerint viszont az áldozat halálát az okozta, hogy három csendőr fojtófogással a földre szorította. A család a tüntetéseken a csendőrök vád alá helyezését követeli.

Emmanuel Macron vasárnap este elismerte, hogy létezik rasszista diszkrimináció Franciaországban, de óva intett az egyesült államokbeli megmozdulások másolásától, ahol a tüntetők szobrokat döntöttek le, és általuk diszkriminatívnak és rasszistának ítélt művészeti alkotásokat kérdőjeleztek meg.

„Mi egy olyan nemzet vagyunk, ahol bárki, származásától és vallásától függetlenül meg kell hogy találja a helyét. Hogy ez mindenhol így van a világon? Nem” – ismerte el a francia elnök. „A küzdelmünknek ezért folytatódnia és erősödnie kell, hogy mindenki olyan diplomát és munkát szerezhessen, amely megfelel a tehetsége érdemeinek, és harcolnunk kell az ellen, hogy a név, a lakcím és a bőrszín korlátozza az esélyegyenlőséget, amely mindenkit megillet” – mondta a francia elnök.