Fotó: MTI/AP/Francois Mori
Egy járókelõ a párizsi diadalívet fényképezi, amelyen a becsomagolásának utolsó fázisát végzik 2021. szeptember 16-án
Hirdetés

A posztumusz elkészült installációhoz mintegy 2500 négyzetméternyi ezüstös és kék, újrahasznosított műanyag csomagolóanyagot használtak fel.

„Ez egy hatvanéves álom megvalósulása: egy őrült álom vált valóra” – fogalmazott Macron az ünnepségen, amelyre felesége, Brigitte Macron, valamint Roselyne Bachelot kulturális miniszter és Anne Hidalgo párizsi polgármester, elnökjelölt is elkísérte.

Macron arról is beszélt: különösen örül annak, hogy éppen a Diadalívet borítja be az installáció, mivel 2018 végén az emlékmű „oly sokat szenvedett”. Ezzel az elnök az elfajult kormányellenes „sárgamellényes” tüntetés során történt vandalizmusra utalt.

Bachelot az alkotást a művészi zsenialitás posztumusz tanúságtételének nevezte.

Korábban írtuk

A bolgár származású Christo 1961-ben dolgozta ki a Diadalív becsomagolásának tervét. A mű végül a részletes rajzok és modellek alapján unokaöccse, Vladimir Yavatchev irányításával születetett meg 14 millió eurós ráfordítással.

A párizsi Champs-Elysées egyik végét uraló emlékmű népszerű látványosság, a becsomagolt Diadalívet és panorámás teraszát továbbra is látogathatják a turisták. A Diadalívnél található az ismeretlen katona emlékműve is, amelynek lángját minden nap meggyújtják.

Sok párizsi járókelőt állított meg az új műalkotás. Egy közelben dolgozó férfi elmondta, hogy őt egy szürke elefántra emlékezteti, amelyet a Champs-Elysées-n helyeztek el. A 39 éves, Párizsban élő Agnieszka Wojel szerint pedig az installáció rávilágít az emlékmű formájának szépségére.

A műalkotás október 3-ig tekinthető meg.