Az Európai Unió Tanácsa elfogadta az Ausztria, Dánia, Németország, Svédország és – a nem EU-tag, de Schengen-tagállam – Norvégia által ideiglenes jelleggel visszaállított belső határellenőrzések további három hónappal való meghosszabbítására tett uniós bizottsági javaslatot – tájékoztatott az Európai Bizottság pénteken.Robert Kalinák, az uniós soros elnökségét betöltő Szlovákia belügyminisztere kijelentette, a végső cél a schengeni övezet lehető leghamarabbi és teljes körű visszaállítása. Hozzátette, noha a helyzet javult, a feltételek még mindig nem adottak a belső határellenőrzéstől mentes, szabad mozgást lehetővé tevő schengeni rendszer működésének teljes körű helyreállítására.
    
Ausztriában a magyar és a szlovén, Németországban az osztrák határszakasz, Dániában a kikötők és a német határszakasz, Svédországban a kikötőkön kívül az Öresund-híd, Norvégiában pedig a Németországba, a Dániába és a Svédországba induló hajók állomásainak ideiglenes határellenőrzéséről van szó – közölték.
    
Az Európai Unió Tanácsa május 12-én fogadott el határozatot, amely szerint az érintett országok a kivételes körülményekre tekintettel legfeljebb hat hónapon át fenntarthatják határaik egy-egy szakaszának ideiglenes ellenőrzését.
    
A miniszterek tanácsának tájékoztatása szerint a döntést az is indokolja az EU és Törökország közötti migrációs egyezmény következtében jelentősen visszaesett az Európába érkezők száma, Görögországban viszont menedékkérők tízezrei rekedtek, az ideiglenes határellenőrzések eltörlése pedig a bevándorlók úgynevezett másodlagos mozgásának fokozódásához vezethet.

MTI