„Szemléletváltás nélkül a fenntartható fejlődés és a világban uralkodó egyenlőtlenségek felszámolása vágyálom marad” – szögezték az IPBES szakértői. A testület elnöke, Ana María Hernandez felhívta a figyelmet a biológiai sokféleség eltűnésének veszélyére, kiemelve, hogy a történelem során az emberiség még soha ennyire nem hagyta figyelmen kívül a természetet. Ezzel kapcsolatban rámutatott arra, hogy sok kisebb nép ma is „együtt él” a természettel, a környezet az identitásuk és kultúrájuk része.

Hirdetés

A jelentésben név szerint említenek bizonyos nagyszabású vállalkozásokat világszerte, egyebek között az Etiópia által a Kék-Níluson felépített Nagy Reneszánsz Gátat (GERD), s leszögezik: a beruházás során egyéb előnyök mellett ezen értékeket is szem előtt kell tartani.

Rámutatnak arra is, hogy a rövidtávú előnyöket szem előtt tartó politikai és gazdasági döntések részben felelősek a biodiverzitás globális válságáért. Unai Pascual, a kutatás egyik vezetője pedig szintén úgy vélte, hogy a biológiai diverzitás mostani válsága az emberiség gazdasági fejlődéshez való hozzáállásában keresendő.

A dokumentumot 80 szakértő több mint 13 ezer, az ökoszisztéma lerombolásával foglalkozó tudományos munka alapján állította össze, és 139 ország képviselője hagyta jóvá a nyugat-németországi Bonnban.

Korábban írtuk

A múlt héten a szervezet egy másik jelentést is közzétett, amelyben felhívja a figyelmet arra, hogy a vadon élő fajok kizsákmányolása emberek milliárdjait sodorja veszélybe. A két jelentéssel bővebben foglalkoznak az ENSZ decemberi, Montréalban tartandó klímakonferenciáján, amely a tervek szerint 2050-ig dolgozna ki tervet a természet és a természeti erőforrások védelmére.