Mariana Kacarova, a szervezet oroszországi jelentéstevője mindazonáltal kiemelte azt is, hogy az oroszországi emberi jogi helyzet már húsz éve – részben a két csecsenföldi háború miatt – egyre romlik.

Hirdetés

A jelentésben, melyet a szervezet mai, Genfben tartandó ülésén tárgyalnak majd, kiemelik, hogy az orosz hatóságok jelentősen csorbították a gyülekezési és az egyesülési szabadságot, a véleménynyilvánítás szabadságát az offline terek mellett az interneten is, valamint súlyosan sérült a bíróságok függetlensége is.

Kacarova emellett felhívta a figyelmet a civil szervezetek elleni fellépésekre, melyek nyomán összezsugorodott a civil szféra és a független sajtó.

Elmondta: azt követően, hogy tavaly szeptemberben Oroszország kilépett az Emberi Jogok Európai Bíróságának (EJEB) joghatósága alól, a jogsértések pedig többnyire büntetlenül maradnak, az áldozatoknak egyre kevesebb lehetőségük maradt segítséget, illetve kártérítést kérni.

Korábban írtuk


Elmondta: a jogsértések elkövetőinek büntetlensége, a jogszabálymódosítások kiszámíthatatlansága és a törvények önkényen alkalmazása miatt már sok orosz elmenekült hazájából.