Fotó: MTI/EPA/Julien Warnand (szerk.)
Hirdetés

Vasárnap éjféltől a líbiai polgárháborúban szemben álló felek beszüntették a harci cselekményeket, Vlagyimir Putyin orosz és Recep Tayyip Erdogan török elnök szerdai felszólítása nyomán.

Xavier Bettel luxemburgi miniszterelnökkel folytatott tanácskozását követően tett nyilatkozatában Ursula von der Leyen aláhúzta: a tűzszünet a helyes irányba tett első lépést jelenti, de szükség van a konszolidációra, az újjáépítés folyamatának megindulására, valamint a nemzetközileg támogatott egységkormány megalakítására.

„Hosszú még az út, annak azonban csakis egy ENSZ által vezetett politikai folyamatnak szabad lennie. Ez rendkívül fontos” – fogalmazott a brüsszeli bizottság elnöke.

A nemzetközi szervezet közvetítése biztosíthatja egyedül, hogy a béke hosszú távon fenntartható legyen, ugyanis vannak olyan szereplők a régióban, akik „nem mindig a líbiai lakosság érdekében cselekszenek” – mondta

Von der Leyen az Európai Bizottság európai zöld megállapodás néven meghirdetett éghajlatvédelmi céljaival összefüggésben elmondta, hogy a terv 2030-ig egymilliárd eurónyi beruházást kíván mozgósítani. Cél az, hogy az európai gazdaság 2050-re éghajlati szempontból semlegessé váljon, ezen időpontig minden üvegházhatású gázkibocsátást fel kell számolni, vagy ellensúlyozni kell – húzta alá.