Grandi egy olaszországi rendezvényen beszélt, ahol kijelentette: megdöbbentette az európai országok hozzáállása közti különbség, amikor az ukrajnai konfliktus elől menekülőkről, illetve a világ különböző részeiről Európába érkező migránsokról van szó.

Hirdetés

„Nem döbbent meg az a kijelentés, hogy az ukránok olyan menekültek, akiket a földrajzi és kulturális közelség miatt könnyebb befogadni” – mondta. – „Megdöbbenek azonban azon, hogy vannak, akik azt állítják, hogy az ukránok valódi menekültek, mások pedig nem” – írja az InfoMigrants nevű, az Európai Unió által finanszírozott honlap.

Grandi szerint azokat az országokat, amelyek szigorúbban akarnak fellépni az illegális bevándorlással szemben, a rasszizmus motiválja: „a többiek számára a korlátozó jogszabályok, a szögesdrót, a tengeri blokádok és a visszatoloncolások a válasz. Ez rasszizmus. Jogi és erkölcsi kötelességünk befogadni [a migránsokat]”.

„Ukrajna fontos leckét tanít nekünk ahhoz, hogy megértsük, hogyan kell reagálni azok érkezésére, akiknek semmijük sincs. Néhány hét alatt mintegy hétmillió ukrán érkezett Európába, nem csak pár hajónyi” – jegyezte meg.

(forrás)

Korábban írtuk