Fotó: MTI/AP/Rene' Rossignaud
Fotó: MTI/AP/Rene' Rossignaud
Hirdetés

A három illegális bevándorló tagadta bűnösségét.

Az El Hiblu 1 nevű, török tulajdonban lévő hajó március végén 108 embert mentett ki a Földközi-tengerből. Amikor a hajó március 27-én alig 10 kilométerre járt már a líbiai partoktól, a migránsok a vád szerint megtudták, hogy az észak-afrikai ország területére akarják vinni őket. Ennek nyomán felszólították a hajó legénységét, hogy Málta felá változtassák meg az útirányt. A máltai hadsereg kommandósokat küldött hajóra, hogy helyreállítsa a rendet. Miután a tartályhajó kikötött a főváros, Valletta közelében, a máltai rendőrség őrizetbe vette a hangadókat.

Ravina Samdaszáni, az OHHCR szóvivője genfi sajtótájékoztatóján arról beszélt, hogy a három fiatalt – egy elefántcsontparti és két guineai állampolgárt – május 20-án állítják bíróság elé. A 15, 16 és 19 éves vádlottakat azzal gyanúsítják, hogy eltérítették a hajót és Málta irányába kényszerítették, a máltai törvények szerint az egyes bűncselekményeket akár életfogytiglani szabadságvesztéssel is büntethetik – mondta a szóvivő. „Túlzónak tartjuk ezeket a vádakat” – tette hozzá.

Samdaszáni kifogásolta azt is, hogy bár a három menedékkérő közül ketten fiatalkorúak, őket is egy felnőttek számára fenntartott börtön szigorított biztonsági részlegében tartják fogva, s értesülések szerint hivatalos gyám vagy jogi képviselő kijelölése nélkül hallgatják ki őket.

Málta egyelőre nem reagált az OHHCR felhívására.

Samdaszáni a dokumentált gyilkosságokra, kínzásokra és migránsok önkényes fogva tartására hivatkozva hangsúlyozta: Líbiában nincsenek biztonságos kikötők. Hozzátette: a tengeren kimentett menedékkérők kényszerű visszaszállítása Líbiába ráadásul sérti a visszaküldés tilalmának alapvető jogelvét, miszerint nem lehet oda visszaküldeni senkit, ahol komoly emberi jogsértések fenyegetnék.

A hajóval érkezett menedékkérők közül többen, köztük gyermekek is kiszáradástól szenvednek és „kínzás szemmel látható nyomait” viselik testükön – fűzte hozzá Samdaszáni.