Hirdetés

A Svájcban zajló békekonferenciára induló miniszter posztjában felidézte, hogy két és fél éve „élünk a szomszédunkban tomboló háború árnyékában”, és Magyarország immár két és fél éve mondja – az azonnali tűzszünet és a béketárgyalások mellett érvelve – „hangosan és világosan”, hogy ennek a háborúnak nincsen megoldása a csatatéren.

„Gondoljunk csak bele, hány ember élne még, hány családnak nem kellett volna szétszakadnia, ha a fegyverszállításokra fordított erőfeszítéseknek csak a töredékét fordították volna béketeremtésre?!” – fogalmazott Szijjártó Péter.

Leszögezte: minél később kezdődnek meg a tárgyalások, minél később lesz tűzszünet, annál többen fognak meghalni és annál nagyobb lesz a pusztítás.
Mindez persze fordítva is igaz: minél előbb ülnek tárgyalóasztalhoz a háborúzó felek, annál több emberéletet lehet megmenteni.

Fotó: MTI/EPA/Toreck/Oleh Petraszjuk
Romos lakóház a kelet-ukrajnai Donyecki területen, az orosz front közelében fekvõ Toreckben 2024. június 15-én.

Svájc békéért tett erőfeszítéseit mindig is nagyra becsültük, most is – folytatta a miniszter, megjegyezve ugyanakkor: egy békekonferencia csak akkor érheti el a célját, ha mindkét háborúzó fél ott ül az asztalnál.

Korábban írtuk

„Ez most hétvégén nem sikerül(t)” – jegyezte meg.

„Ami a szomszédunkban zajlik, az Oroszország és Ukrajna háborúja, nem Európa és Oroszország háborúja, nem a nyugati világ és Oroszország háborúja, egészen egyszerűen azért, mert Oroszország Ukrajnát támadta meg és nem Európát vagy a nyugati világot. Ezért mi továbbra is valós, érdemi béketárgyalásokat sürgetünk azok között, akik a háborút vívják. A nemzetközi közösségnek azt kellene elérnie, hogy a háborúzó felek kössenek végre tűzszünetet és üljenek végre asztalhoz!” – írta közösségi oldalán Szijjártó Péter.