Biden szerdán az ABC amerikai televíziónak adott interjújában, kérdésre válaszolva, gyilkosnak minősítette Putyint, és kilátásba helyezte, hogy az orosz vezető „meg fog fizetni” a 2020-as amerikai elnökválasztásba történt állítólagos orosz beavatkozásért. Putyin másnap „irónia és vicc nélkül” jó egészséget kívánt az amerikai elnöknek.

Hirdetés

Erdogan pénteken Iszmabulban újságírók előtt elmondta: „az, hogy egy államfő Oroszország elnökével szemben ilyen szavakat használ elfogadhatatlan és megemészthetetlen”. Putyin „nagyon-nagyon okos és ügyes” választ adott Bidennek – vélte egyúttal a török államfő.

Törökország és az Egyesült Államok között NATO-szövetséges létük ellenére feszült a viszony, amelynek elsősorban eltérő szíriai szerepvállalásuk az oka. A kapcsolatot tovább élezi, hogy Ankara 2019 során Moszkvától szerzett be légvédelmi rendszert, amiért Washington szankciókkal sújtotta Törökországot.

Erdogan és az előző amerikai elnök, Donald Trump jól megértették egymást, de a török elnök Joe Bidennel azóta nem beszélt, hogy január 20-án Washingtonban beiktatták hivatalába.

Korábban írtuk

Oroszország energiaellátás terén Törökország stratégiai partnere, holott a szíriai, valamint a líbiai konfliktusban is szintén szembenálló feleket támogatnak.