Fotó: ShutterStock (szerk.)
Hirdetés

Vlagyimir Putyin orosz elnök legmélyebb részvétéről biztosította az elhunyt családját. Putyin táviratában azt írta: Gorbacsov „hatalmas befolyással volt a világtörténelemre”, és „összetett, drámai változásokkal teli időszakban, külpolitikai, gazdasági és társadalmi kihívások közepette vezette” Oroszországot.

Gorbacsovot szombaton temetik el a TASZSZ orosz hírügynökség szerint, amely az államférfi lányára és alapítványának szóvivőjére hivatkozott. A nyilvános szertartás a moszkvai Szakszervezetek Házának oszlopcsarnokában lesz, ugyanott, ahol Sztálin 1953-ban bekövetkezett halála után a diktátort felravatalozták.

Gorbacsovot az orosz fővárosban, a Novogyevicsi temetőben helyezik végső nyugalomra – idézte a TASZSZ Vlagyimir Poljakovot, a Gorbacsov Alapítvány szóvivőjét.

„A könyörtelen politikai elnyomás évtizedei után a demokratikus reformok útjára lépett” – méltatta az elhunytat Joe Biden amerikai elnök. „Úgy hitte, hogy a glasznoszty és a peresztrojka – a nyilvánosság és az átépítés – nem csak jelszavak, hanem az előrevezető utat jelentik a Szovjetunióban élők számára az elszigeteltség és a nélkülözés hosszú évei után” – tette hozzá Biden. Az amerikai elnök kivételes vezetőnek nevezte Gorbacsovot, aki képes volt elképzelni egy másfajta jövőt, és egész karrierjét feltette az elérésére.

„Az eredmény egy biztonságosabb világ volt, és nagyobb szabadság emberek milliói számára” – jegyezte meg. Boris Johnson leköszönő brit miniszterelnök rámutatott, hogy „Putyin ukrajnai agressziójának idején” Gorbacsovnak a „szovjet társadalom megnyitása iránti fáradhatatlan elkötelezettsége mindannyiunk számára példaértékű”.

Emmanuel Marcon francia elnök „a béke embereként” jellemezte az elhunyt politikust, „akinek döntései megnyitották a szabadság útját az oroszok előtt”. „Az Európa békéje iránti elkötelezettsége megváltoztatta közös történelmünket” – hangsúlyozta Macron.

„Alig akad olyan, aki Gorbacsovhoz hasonló mértékben hatott volna az elmúlt évszázadra vagy a mai Európára” – írta Alexander Van der Bellen osztrák államfő a Twitteren. „Öröksége maradandó – és ma fontosabb, mint valaha” – tette hozzá.

Olaf Scholz német kancellár bátor reformerként emlékezett meg Gorbacsovról, aki lehetővé tette Németország újraegyesítését és a vasfüggöny lebontását, valamint azt, hogy Oroszország megpróbáljon a demokrácia útjára lépni.

Olyan időszakban vesztette életét, amikor „a demokrácia elbukott Oroszországban, miközben Putyin új árkokat ás Európában”. Frank-Walter Steinmeier német államfő Gorbacsov munkásságának hasonló aspektusait emelte ki, hozzátéve, hogy az idős politikusnak az elmúlt években azt kellett látnia, hogy álma a távolba tűnik. „Ez az álom ma romokban hever, Oroszország brutális ukrajnai támadása miatt foszlott szerte” – hangsúlyozta Steinmeier.

Mario Draghi olasz miniszterelnök üdvözölte, hogy Gorbacsov „a békét áhította, és ellenezte az orosz imperialista elképzeléseket”. A kormányfő közleményében rámutatott: „az ukrajnai invázió tragédiáját látva ezek az üzenetek még aktuálisabbak”.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke olyan vezetőként írta le Gorbacsovot, akiben megbíztak, és akit tiszteltek. Emlékeztetett, hogy a politikus kulcsszerepet játszott a hidegháború lezárásában és a vasfüggöny felszámolásában. „Megnyitotta az utat a szabad Európa előtt. Örökségét nem fogjuk elfelejteni” – tette hozzá az Európai Bizottság elnöke.

„Mihail Gorbacsov történelmi reformjai a Szovjetunió felbomlásához vezettek, hozzájárultak a hidegháború végéhez, és megnyitották a partnerség lehetőségét Oroszország és a NATO között” – írta Jens Stoltenberg NATO-főtitkár a Twitteren. „Elképzelése egy jobb jövőről példaértékű marad” – zárta gondolatait Stoltenberg.

António Guterres ENSZ-főtitkár szerint Gorbacsov „megváltoztatta a történelem irányát”, és „mindenkinél többet tett a hidegháború békés lezárásáért”, miközben „a tárgyalás, a reform, a transzparencia és a lefegyverzés útját követte”.

Kisida Fumio japán miniszterelnök aláhúzta: Gorbacsovnak „fontos szerepe volt Európa második világháború utáni megosztottságának, valamint Kelet és Nyugat szembenállásának felszámolásában”.

Anthony Albanese ausztrál kormányfő szerint Gorbacsov „a melegség, a remény, az elszántság és a roppant bátorság embere volt, aki egy mélyen megosztott világban az együttműködés és az egység eszméjét képviselte” – tette hozzá. „Halálával a 20. század egyik valódi óriását veszítettük el” – jegyezte meg.

Jichák Hercog izraeli elnök a 20. század egyik legrendkívülibb alakjaként emlékezett meg az elhunyt politikusról. „Bátor és látnoki vezető volt, aki korábban elképzelhetetlen módon alakította világunkat” – fűzte hozzá.

Gorbacsov a Szovjetunió első és utolsó elnöke, és a Szovjetunió Kommunista Pártjának utolsó főtitkára volt. A reformer politikus 1990-ban megkapta a Nobel-békedíjat. Az ő nevéhez fűződik a peresztrojka (átépítés) és a glasznoszty (nyilvánosság) jelszavával meghirdetett reformpolitika, az alkoholkorlátozás és a szovjet csapatok afganisztáni csapatkivonása. Kulcsszerepe volt a hidegháború lezárásában, a német újraegyesítésben, a Varsói Szerződés katonai blokk feloszlatásában, a fegyverkorlátozásban és a Szovjetunió felbomlásában is.

Korábban írtuk