Fotó: MTI/EPA/Pool/SIPA/Nicolas Datiche
Hirdetés

A két vezető elmondta, hogy a már eddig is szorosnak tekinthető kétoldalú együttműködésnek most újabb lendületet akarnak adni. Hangsúlyozták, hogy mindkét ország még inkább diverzifikálni akarja az ellátási láncokat, amelyeket először a koronavírus-világjárvány, majd az Ukrajna elleni orosz agresszió zilált szét. A két ország arra törekszik, hogy csökkentse függőségét Kínától a nyersanyagimport terén.

Tokió és Berlin erősíteni akarja „befolyását olyan stratégiai területeken mint a bányászat, a félvezetők, illetve akkumulátorok előállítása, illetve meg akarja osztani egymással a bevált jó gyakorlatokat, hogy hatékonyabban tudjanak megbirkózni a kockázatokkal” – fejtette ki Kisida.

Olaf Scholz bejelentette, hogy jövőre a német hadsereg „a tengerek szabadsága melletti elkötelezettség” jeléül egy hadihajót küld a Csendes-óceánra. A hajó a japán partoknál fog állomásozni.

Scholznak kevesebb mint egy éven belül ez volt a második japáni látogatása. Ezúttal hat minisztere és népes üzleti delegáció is elkísérte.

Korábban írtuk