Fotó: MTI/AP/Geert Vanden Wijngaert
Az európai kormányok által a koronavírus-járvány ellen hozott intézkedések és oltási politika ellen tiltakoznak tüntetők Brüsszelben 2022. január 23-án. A belga kormány január 21-én koronavírus-járványbarométert vezetett be, amely nyomon követi a pandémia alakulását Belgiumban. A barométeren három szín – a sárga, a narancssárga és a vörös – jelzi majd, hogy az adott idõszakban mennyire súlyos a járvány, és milyen intézkedéseket kell hozni a különbözõ ágazatokban
Hirdetés

A demonstráció jó ideig békés menetelésként zajlott, de később a tüntetők egy csoportja az uniós intézményeknek helyt adó városrészben összecsapott a rendőrséggel.

A tudósítások szerint a tüntetők károkat okoztak a közelben lévő járművekben és épületekben is, és betörték az Európai Külügyi Szolgálat irodájának ablakait is.

A tiltakozó akciót, amelyen más belga lapok tudósításai szerint mintegy 50 ezren vettek részt, a Europeans United szervezet kezdeményezte. Az egyesület elnöke, Tom Meert elmondta a belga sajtónak: a járványügyi intézkedések „nem demokratikus” végrehajtása ellen tüntettek.

A La Libre Belgique című belga napilap szerint a szervezet a demonstrációra hívó közleményében arra hivatkozott, hogy „a koronavírus terjedése, a kórházak túlzsúfoltsága és a rossz egészségügyi állapotú emberek halála nem lehet ok arra, hogy a kormányok eltérjenek az alapvető szabadságjogok biztosításától”. A mozgalom azt is bírálja, hogy a kormányok nem szerveznek nyilvános vitát a tudományos szakvélemények alapján meghozott döntéseiket megelőzően.

Korábban írtuk

A belga kormányfő pénteken bejelentette, hogy az érvényben lévő korlátozásokat enyhén lazítani fogják, és arról is beszélt, hogy a védettségi igazolvány érvényességének fenntartásához kötelező lesz a harmadik oltása beadatása a második oltást követő öt hónapon belül.