Ralph Porzio, New York állam legfelsőbb bíróságának tagja helyi idő szerint hétfő este alkotmányellenesnek ítélte a tavaly decemberben megszavazott törvényt. A törvény értelmében azok is részt vehettek volna a New York-i helyi (képviselő-testületi vagy polgármesteri) választásokon, akik nem rendelkeznek amerikai állampolgársággal, elég, ha a választást megelőző 30 napban New York város állandó lakói voltak.

Hirdetés

Porzio bíró szerint az alkotmány kimondja, hogy „minden állampolgár” jogosult a választásra, s mivel ez az amerikai állampolgárokra vonatkozik, a január óta hatályos törvény sérti az alkotmányt.

A demokrata párti többségű városi képviselő-testület tavaly év végén hagyta jóvá a törvényt, azonban mind Bill de Blasio, New York városának akkori polgármestere, mind Eric Adams, a január óta hivatalban lévő polgármester tartózkodott attól, hogy állást foglaljon a javaslatról.

„Azzal, hogy biztosítjuk a város lakóinak, hogy van beleszólásuk a helyi képviselet megválasztásába, egyenlő esélyeket biztosítunk nekik a város hosszútávú sikereiben” – szólt a képviselő-testület elnökének indoklása a törvény tavalyi elfogadásakor.

Korábban írtuk

A törvény kritikusai kifogásolták a 30 napos időintervallumot feltételként, mivel az „túl rövidnek számít”. A Republikánus Párt szimpatizánsai emellett kiemelték, hogy a törvény a Demokrata Párt javára reformálná meg a választásokat, hiszen a bevándorlók nagyobb valószínűséggel szavaznának rájuk.

Michael Tannousis, New York-i republikánus képviselő elutasította a törvényt, abszurdnak nyilvánítva azt. „Bevándorlók gyermekeként – akik legálisan érkeztek az országba és fáradhatatlanul dolgoztak azért, hogy megkapják az állampolgárságot – úgy vélem, a választás sérthetetlen jog, amely az amerikai állampolgárokat illeti meg” – olvasható a képviselő által kiadott nyilatkozatban.

A hétfőn érvénytelenített törvény csak a jövő évi közgyűlési választásokon lett volna először számottevő tényező.

New York városában mintegy 6,7 millió szavazókorú lakos él, ebből legalább 800 ezer, hacsak nem egymillió ember rendelkezik állandó lakhellyel  az Egyesült Államokban, de nem amerikai állampolgár, ám a törvény értelmében szavazati joghoz jutott volna.