Phenjan szerint Washington újabb határvonalat lépett át a döntéssel, amelynek célja a Moszkva elpusztítására törekvő ukrajnai proxy háború fokozása – idézte a KCNA állami hírügynökség Kim Jo Dzsongot, Kim Dzsong Un észak-koreai vezető befolyásos húgát.

Hirdetés

„Az Egyesült Államok a főbűnös, komoly fenyegetést és kihívást jelent Oroszország stratégiai biztonságára, és a térségbeli helyzetet a jelenlegi súlyos szakaszba taszította” – hangoztatta Kim Jo Dzsong.

Hozzátette: kétsége sincs afelől, hogy az orosz hadsereg porrá zúzza a Nyugat által küldött fegyvereket, és Észak-Korea mindig Oroszország oldalán fog állni.

Oroszország és Szíria mellett Észak-Korea ismerte el a szakadár kelet-ukrajnai Donyecki Népköztársaság és Luhanszki Népköztársaság függetlenségét.

Korábban írtuk

Joe Biden amerikai elnök szerdán bejelentette, hogy az Egyesült Államok 31 Abrams típusú harckocsit küld Ukrajnának. Ezt megelőzően Berlin tett ígéretet arra, hogy 14 Leopard 2 típusú tankot szállít Kijevnek.

Észak-Korea korábban is az Egyesült Államokat hibáztatta az ukrajnai háború miatt, azt állítva, hogy a Nyugat egyeduralomra törő politikája kényszerítette támadásra Oroszországot. Phenjan szerint Moszkva csak biztonsági érdekeit védi a katonai akcióval.

Washington azzal vádolta Észak-Koreát, hogy tüzérségi lövedékekkel és lőszerekkel látja el Oroszországot, Phenjan ezt tagadta.