Kim Dzsong Un a KCNA észak-koreai állami hírügynökség jelentése szerint látogatást tett a szohéi kísérleti telepen, és ott beszélt arról, hogy az ország űrkutatási törekvéseinek valóra váltása érdekében ki kell bővíteni a telephely kapacitásait.

Hirdetés

A telepről korábban egyebek között műholdat állítottak pályára, de számos rakétatechnológiai kísérletre is használták már. Teszteltek például olyan hajtóműveket, amelyek az amerikai és a dél-koreai szakemberek szerint a ballisztikus rakétákban is használhatók.

Szöul és Washington eközben azt jelentette be, hogy feltételezésük szerint Észak-Korea a két legutóbbi – február 27-én és március 5-én – végrehajtott teszteken új rendszerű interkontinentális rakétával, a 15 ezer kilométeres hatósugarú Hvaszong-17-essel kísérletezett. Phenjan azt állította, hogy mindkét alkalommal műholdak fejlesztéséhez szükséges teszteket végzett. John Kirby, az amerikai védelmi minisztérium szóvivője azt mondta, hogy a rendszert egyelőre csak korlátozott hatótávolsággal próbálták ki, de a jövőben minden bizonnyal további kísérletek várhatók.

Amerikai és dél-koreai tisztségviselők szerint a fegyvert hamarosan „élesben” is bevethetik, hogy kémműholdat juttassanak el vele a világűrbe. Ez szakértők szerint az elmúlt öt év legnagyobb provokációja lenne. A dél-koreai védelmi minisztérium felszólította Phenjant, hogy ne tegyen semmit, amivel fokozná a feszültséget és a biztonsági aggodalmakat a térségben.

Amerikai kormányzati tisztségviselők csütörtökön jelezték, hogy Washington újabb büntetőintézkedések kivetésére készül Észak-Korea ellen, mert a legújabb kísérletek Washington szerint súlyos aggodalomra adnak okot a nemzetközi biztonságot illetően.

Észak-Korea a Donald Trump korábbi amerikai elnökkel folytatott tárgyalások idején, 2018-ban, egy időre felfüggesztette tevékenységét a szohéi telepen.

Phenjan 2017-ben befagyasztotta az interkontinentális ballisztikus rakéták tesztelését és a kísérleti atomrobbantásokat. Kim Dzsong Un azonban figyelmeztetett, hogy országa mindkét tevékenységet újrakezdheti.

A Reuters brit hírügynökség idézte Dél-Korea új, konzervatív elnökét, Jun Szuk Jolt, aki úgy véli, hogy ha Észak-Koreából támadás fenyegeti országát, szükség lehet megelőző csapásmérésre. Ezért Szöul THAAD rakétavédelmi rendszert vásárolna az Egyesült Államoktól.

Szöuli kormányzati források pénteken – szintén a Reutersnek – azt mondták: a jelek szerint Észak-Korea azon dolgozik, hogy helyreállítsa a Punggje-riben található földalatti atomlétesítményt. Phenjan 2018 májusában nemzetközi tudósítók jelenlétében felszámolta a kísérleti telepet, hogy megmutassa, kész elköteleződni az atomfegyver-mentesítés mellett. Az értesülések szerint Phenjan a felrobbantott négy alagútból kettőt helyreállítana.

Eközben arra utaló jelek is vannak, hogy Észak-Korea elkezdte a Kumgang-hegyen dél-koreaiak által épített létesítmények megsemmisítését. Az ott található üdülőövezet egykor a két Korea közötti megbékélés jelképe volt, de Kim Dzsong Un 2019-ben bejelentette, hogy ledózeroltatja az épületeket. Ezt végül a koronavírus-járvány miatt elhalasztották.

Korábban írtuk