A japán kormány szintén tájékoztatott arról, hogy Észak-Korea elindított egy ballisztikus rakétát. A kelet-ázsiai ország legutóbb októberben hajtott végre ilyen tesztet. A ballisztikus rakétákkal végzett kísérleteket az ENSZ határozatai tiltják számára.

Hirdetés

Phenjan évek óta folytatja a nukleáris robbanófejjel felszerelhető rakéták fejlesztését. Ezért súlyos nemzetközi szankciókkal sújtották.

Az észak-koreai állami hírügynökség szeptember utolsó napjaiban arról számolt be, hogy kipróbáltak egy saját fejlesztésű hiperszonikus rakétát is. Ezt a fegyvertípust gyakran forradalmi újításként emlegetik, mert a hiperszonikus rakéták viszonylag alacsony magasságon repülnek, és óránként nagyjából 6200 kilométert képesek megtenni, ami a hangsebesség ötszöröse. Elfogásuk éppen ezért igen nehéz a légvédelmi rendszerek számára.

Az Észak-Korea és az Egyesült Államok közötti tárgyalásokon nem történt előrelépés Phenjan nukleáris és rakétaprogramjának korlátozása terén azóta, hogy Kim Dzsong Un észak-koreai vezető és Donald Trump előző amerikai elnök 2019 februárjában Vietnamban csúcstalálkozót tartott.

Korábban írtuk