A vezérkari főnökök egyesített bizottsága (JCS) közölte, hogy a rakétát – helyi idő szerint – pénteken hajnali 1 óra 49 perckor indították az észak-koreai főváros, Phenjan közelében lévő Szunan térségéből, és az mintegy 700 kilométert repült, elérte az 50 kilométeres magasságot, miközben hatszoros hangsebeséggel haladt.

Hirdetés

A két ország közötti feszültség fokozódását mutatja, hogy csütörtökön észak-koreai repülőgépek egy köteléke megközelítette a közös határt, emiatt Dél-Korea kénytelen volt riasztani elfogó vadászgépeit. A tájékoztatás szerint az észak-koreai harci repülőgépek mintegy 25 kilométerre északra repültek el a de facto közös határként szolgáló demarkációs vonaltól.

A dél-koreai Nemzetbiztonsági Tanács (NSC) elítélte Észak-Koreát, és lépéseiket a 2018-as kétoldalú katonai paktum megsértésének nevezte, amely tiltja az „ellenséges cselekedeteket” a határvidéken.

Szöul mintegy öt éve először vezetett be egyoldalú szankciókat Phenjan ellen, tiltólistára helyezve 15 észak-koreai személyt és 16, rakétafejlesztésben részt vevő intézményt.

Jun Szok Jol dél-koreai elnök újságíróknak azt mondta, hogy Phenjan „válogatás nélkül hajt végre provokációkat”, az államfő egyben ígéretet tett, hogy határozott ellenintézkedéseket dolgoz ki.

A legutóbbi incidensek azután történtek, hogy a KCNA közölte, Kim Dzsong Un észak-koreai vezető szerdán felügyelte két nukleáris fegyverek szállítására tervezett, nagy hatótávolságú robotrepülőgépek indítását, amelyekkel a katonai egységekhez telepített atomfegyverek megbízhatóságát tesztelték.

Korábban írtuk