A KCNA észak-koreai hírügynökség jelentése szerint Kim arról beszélt az állampárt képviselői előtt, hogy „átfogóan bővíteni és fejleszteni fogják a külkapcsolatokat”. A Koreai Munkapárt öt éve most első alkalommal tart kongresszust. A pártkongresszus a legfőbb döntéshozói fórum, amelyen meghatározzák az új prioritásokat és személycserékről is határoznak.

Hirdetés

A rendezvény első napján Kim arról beszélt, hogy korábbi gazdasági tervei kudarcot vallottak, és új ötéves fejlesztési tervet fog kidolgozni. A második napon azt részletezte, hogyan fogja erősíteni az észak-koreai hadsereg ütőképességét, és csütörtökön, a harmadik napon tért ki a külkapcsolatok fejlesztésére – írta pénteken az AP amerikai hírügynökség.

Észak-Korea 2016-2017-ben kísérleti atomrobbantások sorozatával borzolta a kedélyeket a nemzetközi diplomáciában, majd hirtelen nyitottá vált a párbeszédre Donald Trump amerikai elnökkel, akivel személyesen is tárgyalt. Találkozott továbbá kínai, orosz, dél-koreai és más vezetőkkel is. De a Trump elnökkel megkezdett közeledés kudarca után és a koronavírus-járvány szorításában kénytelen volt lezárni Észak-Korea határait és a pandémia okozta gazdasági károk enyhítésére koncentrálni. Dél-Koreával is ismét fagyossá vált a viszonya, miután a Kim-Trump-csúcstalálkozó zátonyra futott Vietnamban 2019-ben.

A dél-koreai hírszerzés szerint Phenjanban nyugtalanságot kelt Joe Biden leendő amerikai elnök személye is, aki „gonosztevőnek” nevezte Kim Dzsong Unt, és részéről nagy valószínűséggel nem lehet számítani a közvetlen párbeszéd megújítására.

Korábban írtuk