A tájékoztatás szerint két rakétát bocsátottak fel a Japán-tenger irányába az észak-koreai főváros, Phenjan egyik repülőteréről hétfőn.

Hirdetés

A dél-koreai fegyveres erők vezérkara úgy vélekedett, hogy rövid hatótávolságú ballisztikus rakétákról van szó. Azt nem lehetett tudni, hogy milyen messzire repültek.

Az ENSZ határozatai megtiltják Észak-Koreának, hogy ballisztikus rakétákat teszteljen, amelyek egyes típusai nukleáris robbanófej hordozására is alkalmasak.

A mostani észak-koreai rakétakísérlet már a negyedik az év eleje óta.

Korábban írtuk

Dél-koreai szakértők szerint Phenjan feltehetően katonai erőt akart demonstrálni, és azt bizonyítani, hogy képes rakétákat indítani különböző helyekről és platformokról.

Észak-Korea azt állítja, hogy pénteken két rakétát bocsátott fel egy vonatra szerelt ballisztikus rakétarendszerről.

A rakétaindítás azt követően történt, hogy az Egyesült Államok pénzügyminisztériuma újabb szankciókat vezetett be a phenjani rezsim, konkrétan öt észak-koreai személy ellen, akiket azzal vádolnak, hogy tömegpusztító fegyverekhez és országuk rakétaprogramjához szükséges árukat szereztek be.

Észak-Koreát azért sújtották szigorú nemzetközi szankciókkal, mert évek óta folytatja a rakéták fejlesztését, elsősorban a nukleáris robbanófejjel felszerelhetőkét.

Az Észak-Korea és az Egyesült Államok közötti tárgyalásokon nem történt előrelépés azóta, hogy Kim Dzsong Un észak-koreai vezető és Donald Trump korábbi amerikai elnök 2019 februárjában Vietnamban csúcstalálkozót tartott.