Fotó: MTI/AP/Hendrik Osula
Hirdetés

„Azért jöttem, hogy találkozzak az EKRE vezetőivel, akikkel egy képviselőcsoportot tervezünk alkotni az Európai Parlamenten (EP) belül Matteo Salvini, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ), valamint a flamand, a dán és a finn barátok mellett” – jelentette ki Le Pen a tallinni repülőtéren, Pozsonyból érkezve.

Le Pen vitákon vett részt Tallinnban Olli Kotróval a Finnek Pártjából (PS), Anders Vistisennel a Dán Néppártból (DF) és Manuel Vescovival a Salvini vezette olasz Ligából.

Le Pen később meglátogat egy, a kommunizmus áldozatainak emelt emlékművet.

A terv az, hogy az EP-választások eredményeinek ismeretében megpróbáljanak létrehozni az EP-ben egy „Nacionalista Internacionálét”, amely a Népek és Nemzetek Európai Szövetsége elnevezést viselné – mondta.

Miközben a francia és olasz nacionalista csoportok szívélyes kapcsolatok ápolnak Moszkvával, csakúgy, mint egyes észak- és közép-európai országokban, a három balti államban és Lengyelországban például gyanakvóak Vlagyimir Putyin orosz elnök szándékait illetően – írta tudósításában az EFE spanyol hírügynökség, hozzátéve, hogy a tallinni találkozón ennek megfelelően láthatóan nem vettek részt például a svéd és lengyel jobboldali pártok.

Az EKRE a találkozón megpróbálta kiemelni a bevándorlással szembeni ellenállását és euroszkepticizmusát, amely Le Pen pártjához, a radikális jobboldali Nemzeti Tömörüléshez (RN) közelíti a pártot, de ugyanakkor világossá tenni a különbségeket Oroszország vonatkozásában.

Fotó: MTI/AP/Hendrik Osula
Az egyik tiltakozó

Az épület előtt, ahol az európai radikális jobboldali vezetők találkoztak, több tüntetést is tartottak. Riho Terras észt nyugalmazott tábornok a konzervatív Pro Patria nevű pártból bírálta az EKRE-t, amiért fogadta Le Pent, aki támogatja a Krím-félsziget orosz elcsatolásának elismerését. „Az EKRE szem elől téveszti Észtország biztonsági igényeit” – mondta.

Az EKRE-t 2012-ben jött létre több csoportosulásból, amelyekben számos egykori kommunista tisztségviselő is volt. A bevándorlással szembeni bírálatok hatására a párt támogatottsága egyről 17 százalékra nőtt öt év alatt.

Az EKRE-t a 69 éves Mart Helme és fia, a 43 éves Martin Helme vezeti. Mart Helme jelenleg a belügyminiszter, fia a pénzügyminiszteri tisztséget tölti be, felesége pedig, Helle-Moonika Helme képviselő, így egyesek szerint a párt „családi ügy”.