Dunja Mijatovic, Eric van der Burg holland migrációs államtitkárnak címzett, pénteken közzétett levelében hangsúlyozta, a menekültek elhelyezési feltételeiek általános romlása Hollandiában, különösen a Ter Apel-i regisztrációs központban és menekültszálláson kialakult helyzet veszélyezteti az érintettek egészséghez való jogát.

Hirdetés

„Úgy tűnik, hogy a feltételek Hollandiában még az Emberi Jogok Európai Egyezményének vonatkozó cikkében foglalt minimumkövetelmények sem felelnek meg” – fogalmazott.

Az emberi jogi biztos arra szólította fel a holland kormányt, hogy tegyen meg minden szükséges intézkedést az érintettek egészséghez való jogának hatékony védelme érdekében. Haladéktalanul biztosítsa, hogy miden rászoruló a lehető leghamarabb megfelelő szállást kapjon.

Mijatovic megjegyezte, a helyzet kezelésére irányuló, közelmúltban bemutatott holland kormányzati javaslatok, köztük a családegyesítés korlátozása, negatív hatással lehetnek a menedékjog iránti kérelemhez való jog, illetve a családi élethez való jog gyakorlására. Hangsúlyozta, hogy minden intézkedésnek teljes mértékben összhangban kell lennie Hollandia nemzetközi kötelezettségeivel. Továbbá szorgalmazta, hogy az illetékes hatóságok fenntarthatóbb befogadási rendszert dolgozzanak ki, amely reagálni képes a menekülthullámok ingadozására, minden érkező számára biztonságos elhelyezést és méltóságteljes feltételeket biztosít, és a társadalom lehető legszélesebb körű támogatására támaszkodik.

Az észak-hollandiai Ter Apelben hónapok óta nő a feszültség a menekültek között, a központba érkezőknek elvileg ugyanis nem több mint hat napot kellene ott eltölteniük, amíg kérelmüket regisztrálják, de ott tartózkodásuk több hónapig is elhúzódhat, mivel más menekülttáborokban kevés a férőhely. A központ higiéniai körülményei nem kielégítőek, túlzsúfolt, az utóbbi napokban több száz menedékkérő aludt a szabad ég alatt. A kialakult helyzet miatt a helyi lakosok tüntetéseket szerveztek.

Mark Rutte holland miniszterelnök augusztus végén közölte, kormánya tárgyalásokat folytat az önkormányzatokkal és a menekültszervezetekkel arról, hogy több helyet biztosítsanak a menedékkérők elhelyezésére országszerte. A tervek szerint Hollandia 730 millió eurót irányoz elő a válsághelyzet leküzdésére a következő években, valamint a korábbi bejelentésekkel ellentétben mégsem függeszti fel ideiglenesen a menedékkérők befogadását. Információk szerint azonban a kabinet azt fontolgatja, hogy leállítja a családegyesítéseket.

Korábban írtuk