Fotó: shutterstock.com, illusztráció. Készítette: rawf8
Hirdetés

Az uniós biztos elmondta, hogy az Európai Bizottság továbbra is mindent megtesz azért, hogy az egészségügyi dolgozók a legmegfelelőbb eszközökkel rendelkezzenek a járvány kezelésére. A bizottság közös közbeszerzési pályázatot indított el az az egyéni védőeszközökre, továbbá uniós szinten felülvizsgálják az orvosi felszerelések állapotát. Elmondta, hogy az uniós polgári védelmi mechanizmus alkalmazása felgyorsult, a tagállamok közötti koordináció elengedhetetlen.

„Erre a rendkívüli helyzetre csakis rendkívüli válaszokat adhatunk. Agresszívan le kell csapnunk a vírusra. Nem dőlhetünk hátra, ez most nem a nyugalom órája” – hívta fel a figyelmet Kirikidész.

Janez Lenarcic, az unió válságkezelésért felelős biztosa azt hangsúlyozta, hogy a komoly gazdasági visszaesés megelőzése érdekében fontos, hogy az unió stabilitási és növekedési paktuma válságos helyzetekben rugalmasságot biztosít.

„A munkáltatók és a munkavállalók egyaránt támogatást kell, hogy kapjanak, különös tekintettel a kis- és középvállalatokra” – hangsúlyozta.

Tóth Edina, a Fidesz képviselője a vitában felhívta a figyelmet a hiteles és naprakész információk fontosságára, és jó példaként mutatta be a magyar kormány intézkedéseit, a tájékoztató jelleggel elindult honlapot és az ingyenesen hívható ügyeleti számot. A képviselő felkérte az Európai Bizottságot és az Európai Beruházási Bankot, hogy nyújtson segítséget a járvány okozta negatív hatások által leginkább érintett ágazatok részére.

A vita után a magyar sajtó kérdéseire válaszolva Tóth Edina kifejtette: az Európai Parlamentben nincs pánikhangulat, de jóval kevesebb képviselő van jelen a megszokottnál. Mivel a helyzet napról napra, óráról órára változik, még nem lehet tudni, milyen intézkedéseket jelent be a parlament vezetése a jövő heti bizottsági munkák folytatásával kapcsolatban.

Manfred Weber az Európai Néppárt nevében a következetes, átgondolt intézkedések és a megbízható, egységes alapokon álló kockázatelemzések fontosságára hívta fel a figyelmet. Hangsúlyozta: az EU-ban most a szolidaritás a legfontosabb.

„Az orvosi védőfelszerelések exportjának megtiltása nem más, mint nacionalista, egoista intézkedés – hangoztatta Weber.

Iraxte Garcia Pérez szocialista képviselő anticiklikus gazdasági intézkedéseket sürgetett, és a munkavállalók jogainak garantálására hívta fel a figyelmet. Kiemelte továbbá, hogy az ázsiaiakkal szembeni előítélet fokozódását meg kell szüntetni.

”Az unióban nincs helye a rasszizmusnak„ – húzta alá.

A koronavírus-járvány kockázatai miatt az EP rövidített plenáris ülést tart. Ennek értelmében a hétfőn megnyitott ülés kedden folytatódik, a szerdai és a csütörtöki ülésnap elmarad.