Fotó: ShutterStock.com/Ramon Espelt Photography (illusztráció)
Hirdetés

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke, David Sassoli, az Európai Parlament elnöke, és Charles Michel, az Európai Tanács elnöke egyaránt részt vesz az auschwitz-birkenaui haláltábor felszabadításának 75. évfordulója alkalmából Jeruzsálemben rendezett ötödik Holokauszt Világfórumon.

Nyilatkozatukban arra emlékeztettek, hogy a koncentrációs tábor felszabadítása vetett véget az európai történelem „legirtózatosabb bűncselekményének”, az európai zsidók tervszerű megsemmisítésének.

A holokauszt Európa tragédiája, amely fordulópontot jelentett a kontinens történelmében – mutattak rá. A holokausztra való emlékezés nem öncélú, hanem Európa egyik legalapvetőbb értékét idézi fel: egy olyan Európáét, amely az embereket helyezi a középpontba, és a jogállamiság, a demokrácia és az alapvető jogok biztosításával garantálja védelmüket – emelték ki.

„Nem nézhetjük tétlenül az antiszemitizmus térhódítását, ami az általunk nagy becsben tartott értékeket fenyegeti – a pluralizmust, a sokszínűséget, a vallásszabadságot és a véleménynyilvánítás szabadságát. Olyan értékek ezek, amelyek óvják a kisebbségeket, bármikor, bármilyen kisebbségről is legyen szó” – fogalmaztak.

A zsidó közösségek hozzájárultak az európai identitás alakításához, és mindig részei lesznek annak. Elengedhetetlen, hogy a holokauszt tanulságait társadalmunk minden tagja magáévá tegye – hangsúlyozta a nyilatkozat.

„A történelmet nem tudjuk megváltoztatni, de a történelem tanulságai megváltoztathatnak bennünket ” – tették hozzá.