Hidvéghi Balázs (Fidesz) európai parlamenti képviselő az Európai birodalom vagy Népek Európája? című tanácskozáson arról beszélt, hogy nem lehet megkerülni azt a kérdést, hogy mi Európa és mi akar lenni. Mint hozzátette, Brüsszel ezeket a valós kérdéseket eltagadja.

Hirdetés

A kormánypárti politikus szerint történelmi dekonstrukció zajlik Európában és a világban, ami csak önfelszámoláshoz vezethet. Egyéb gondolatok mellett úgy vélte, Európának el kell fogadnia saját keresztény gyökereit, és ennek alapján kell elutasítani „a mindig több, mindig szorosabb Európa” irányába mutató törekvést.

Szavai szerint Brüsszelben mániává vált a központosítás és bürokrácia, ugyanakkor azt is megjegyezte, hogy minél inkább diszkreditálja magát a brüsszeli elit, az annál inkább lehetőség a konzervatív megújulásra.

Krzysztof Szczerski, Lengyelország ENSZ-nagykövete videóüzenetében közölte: Európának újjá kell építenie globális szerepét azzal, hogy stabilizálja az szomszédos instabil déli és keleti régiókat.

David Engels, a poznani Instytut Zachodni történésze videóüzenetben arról értekezett, hogy a technokrácia helyett a spiritualitásban lehet megtalálni Európa lényegét.

Hervé Juvin, a francia Identitás és Demokrácia (ID) Alapítvány elnöke arról beszélt hogy az EU intézményrendszere veszélyt jelent az európai civilizációra, mert tagadja a kontinens népeinek identitását és a vitát, valamint Európa minden polgárjára egyformán vonatkozó normákat akart kikényszeríteni.

Korábban írtuk