Most kezd igazán bedurvulni a nyár Európában, ezen a héten érheti el a csúcspontját a hőhullám. Most már nem csak a nyugat-európai és a skandináv országokban lesz kánikula, hanem a Szahara felől érkező rekordmeleg Spanyolország és Portugália felé is közeledik. Akár 48 és 50 fok is lehet, ami példátlan hőség lenne Európában.

Fotó: ShutterStock.com (illusztráció)

Hétfőn 32 fokot mértek az olasz fővárosban. Előrejelzések szerint a héten már 40 fokos forróság is várható Rómában, Szardínia szigetén pedig még ennél is több, akár 43 fok is lehet. Az Egészségügyi Minisztérium arra figyelmeztet, hogy a magas páratartalom miatt legalább két fokkal magasabb lehet a hőérzet.

Az olasz belügyminisztérium Bolognában, Bolzanoban és Perugiában a legmagasabb, vörös riasztást, Rómában pedig narancssárga riasztást rendelt el.

A lengyel fővárosban a 30 fokos melegben a legtöbben inkább a szökőkutak mellett hűsöltek. A lengyel hatóságok fokozott folyadékfogyasztásra figyelmeztetnek. Előrejelzések szerint a napokban véget érhet a nagy meleg Lengyelországban, helyette heves zivatarok, helyenként orkán erejű szél és jégeső is várható.

Csehországban is megteltek a strandok. Sokan a víz mellett próbálták átvészelni a 34 fokos hőséget. Csehországban ebben az évben sorra dőlnek meg a melegrekordok. 58 éve nem tapasztalt forróság sújtja az országot. A hőség a mezőgazdaságban is komoly gondokat okoz. A cseh gazdák szerint idén legalább 20 százalékkal kevesebb gabonatermés várható.

Az aszály miatt szerintük a szárazabb északi területeken 70 százalékkal kisebb terméshozamra számítanak. Az állattenyésztők is bajban vannak. Az aszály miatt kevés a takarmány, ezért több marhatelepen is előbbre hozták a vágást. A gazdák azonnali segítséget kérnek a német kormánytól a károk  enyhítésére. Legalább 322 milliárd forintnyi támogatásra lenne szükség, hogy a kisebb gazdaságok elkerüljék a csődöt.

A legnagyobb félelmük azonban a tarlótűz, sokszor egy cigaretta is elég, hogy lángra kapjanak a mezők. Az emberi mulasztás pedig súlyos tragédiákat okozhat. A hatóságok szerint Görögországban valószínűleg szándékos gyújtogatás okozta a múlt heti erdőtüzet.

Alekszisz Ciprasz görög miniszterelnök felkereste a katasztrófa helyszínét. Matiban és Rafinában túlélőkkel, tűzoltókkal és rendőrökkel is találkozott. Ciprasz teljes felelősséget vállalt a történtekért, azt ígérte, megakadályozzák az illegális építkezéseket. A futótűz megfékezését ugyanis az engedély nélkül felépített épületek is nagyban nehezítették. A katasztrófában 91-en haltak meg.