Fotó: ShutterStock.com, illusztráció
Fotó: ShutterStock.com, illusztráció
Hirdetés

A brüsszeli testület hangsúlyozta: a migráció és a mobilitás terjeszti a tudást, hozzájárul a növekedéshez, az innovációhoz és a társadalmi dinamizmushoz.

„A migránsok nemzetközi napján az emberi mobilitásban rejlő lehetőségeket ünnepeljük” – fogalmaztak.

Kijelentették: a tehetségekért folyó globális versenyben az EU-nak migrációra van szüksége a növekvő képzettségi hiány kezelésére. Ezt számos kezdeményezés segíti, köztük az egyszerűsített „kék kártya” rendszere, amely biztonságos és legális utakat teremt az Európába jönni szándékozók számára – emlékeztettek.

A közlemény szerint tavaly több mint 8 millió nem uniós állampolgárt foglalkoztattak az EU munkaerőpiacán, közülük sokan alapvető munkát végeznek. Ez is azt mutatja, hogy a migránsok jelentősen hozzájárulnak az EU költségvetéséhez, és jobb munkaerő-piaci integrációval jelentős nyereséget termelhetnek befogadó országaik számára – fogalmazott közleményében az Európai Bizottság. Hozzátette: a migránsok által a származási országukba küldött hazautalások több mint háromszorosát teszik ki a fejlődő országoknak nyújtott hivatalos fejlesztési segély mennyiségének.

Korábban írtuk

„A migráció jelentős szerepet játszik az emberek életében, és mélyreható hatása van a társadalmakra szerte a világon. A migránsok mindig pozitívan járulhatnak hozzá az őket befogadó és a szülőhazájukhoz egyaránt” – olvasható a közleményben.

A kommüniké leszögezi: az Európai Unió felelőssége, hogy gondoskodjék a migránsok méltóságának és emberi jogainak védelméről. Ezzel kapcsolatban a dokumentum megjegyzi, hogy az EU új migrációs és menekültügyi paktuma átfogó, kiegyensúlyozott és fenntartható megközelítést alkalmaz a migráció kezelésében. Elismeri a legális migráció kulcsfontosságú szerepét az európai társadalomban és a gazdaság területén, és hangsúlyozza, hogy az EU felszámolni kívánja az olyan illegális és veszélyes utazásokat, amelyek során az emberek az életüket kockáztatják.

Ahhoz, hogy Európa virágzó és nyitott maradhasson a világ felé, ki kell aknáznia az emberi mobilitásban rejlő lehetőségeket – zárta közleményét az Európai Bizottság.