A hágai székhelyű uniós szervezet tájékoztatása szerint az embercsempészek a koronavírus-járvány kezdete óta minden korábbinál gyakrabban használták tavaly a közösségi média platformjait és a mobilalkalmazásokat illegális „szolgáltatásaik” meghirdetésére.

Hirdetés

A bűnözők gyorsan alkalmazkodtak a digitális környezethez, és titkosított kommunikációs csatornát használnak a migránsok összegyűjtéséhez és szállításának összehangolásához, valamint a migránsok „kizsákmányoló fizettetéséhez”. A gyors információcsere és az anonimitás megkönnyítette a határokon átnyúló együttműködést az embercsempészettel foglalkozó csoportok között – írta az Europol.

Az Europol jelentése szerint a tavaly tartott 55 akciónapon legkevesebb 6139 migránscsempészt állítottak elő Európa-szerte, közülük 26, nagy erőkkel keresett bűnözőt fogtak el. Közölték továbbá, hogy az illetékes nemzeti hatóságok az EU-ba irányuló határátlépések és a migránsok Unión belüli mozgásának növekedéséről számoltak be tavaly, valamint megerősítették a digitális technológiák fokozottabb használatát mind az illegális bevándorlás, mind az emberkereskedelem terén.

Korábban írtuk