Az idén márciusban 65 903 gyerek született, 10 százalékkal több, mint egy évvel korábban. A márciusi születések száma legutóbb 1998-ban haladta meg a 65 ezret.

Hirdetés

Már februárban is a szokottnál többen születtek Németországban, az éves szintű növekedés 6 százalék volt. Ez a trend márciusban megszilárdult – áll a Destatis jelentésében.

Mint írták, az emelkedés időbeli összefüggésben áll az első, 2020 tavaszi járványhullám levonulásával és az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) terjedésének lassítását szolgáló korlátozások május elején elkezdett lazításával.

Hozzátették, hogy több más európai ország statisztikai hivatala is regisztrált hasonló jelenséget. A járvány első hullámát keményen megszenvedő országok némelyikében, például Spanyolországban, Franciaországban és Belgiumban márciusban megállt a születések számának csökkenése, sokhelyütt pedig erősen növekedett a születésszám, Romániában 15 százalékkal, Észtországban és Litvániában 13 százalékkal, Hollandiában, Finnországban és Magyarországon 10 százalékkal.

Korábban írtuk