Fotó: MTI/EPA/EFE/David Fernández
Hirdetés

„A diktátor nyilvános emlékhelye több volt mint anakronizmus vagy anomália, saját demokráciánk megsértése volt, amelynek felszámolása kötelessége volt azoknak a generációknak számára, akik nem a polgárháború és a frankoizmus traumája alatt nőttünk fel” – fogalmazott a politikus.

Mint mondta, a mai Spanyolország teljes ellentéte annak, amit a Franco rezsim képviselt, „ahol elnyomás volt és diktatúra, ma szabadság van és demokrácia”, és ezzel a lépéssel a spanyol demokrácia tekintélye növekszik a világ szemében.

Pedro Sánchez úgy vélte, ha az Elesettek Völgye, a diktátort exhumálását követően újra megnyitja kapuit, már valami nagyon mást fog szimbolizálni, egy olyan fájdalomra fog emlékeztetni, amelynek soha nem kellene megismétlődnie.

Az ügyvezető miniszterelnök felidézte, hogy a Madridtól mintegy 50 kilométerre található Elesettek Völgye a diktatúra több ezer politikai foglyának rabszolgamunkájával épült. A rezsim több mint 30 ezer áldozatát temették el ott, hozzátartozóik belegyezése, tudta nélkül és mintegy egyharmaduk személyazonossága továbbra is ismeretlen. „Ezt az aljasságot is meg kell szüntetni ” – tette hozzá.

Pedro Sánchez hangsúlyozta: Spanyolország adósa a diktatúra áldozatainak és hozzátartozóinak, adósa azoknak, aki Európában a fasizmussal szemben harcoltak a második világháborúban, és azoknak is, akik száműzetésbe kényszerültek 80 évvel ezelőtt a spanyol polgárháború után. „A mai Spanyolország a megbocsátás gyümölcse, de nem lehet a felejtés szüleménye” – jegyezte meg.

A szocialista kormány 2018 júniusában egyik első intézkedéseként jelentette be Franco exhumálásának tervét, azzal az indokkal, hogy egy demokratikus országban nem őrizheti mauzóleum egy diktátor emlékét. Az erről szóló kormányzati előterjesztést a spanyol parlament tavaly szeptember közepén szavazta meg.

A diktátor leszármazottai azonban bíróságon támadták meg az exhumálásról szóló döntést. Az ügyben a legfelsőbb bíróság szeptember végén hirdetett ítéletet, jóváhagyva a síráthelyezést.

A spanyol parlament ellenzéki pártjai szerint az ügyvezető kormány a két és fél hét múlva esedékes általános választások kampányeseményeként használja az exhumálást.

A konzervatív Néppárt (PP) szerint a múlt helyett inkább jövőre kellene koncentrálni, míg az Állampolgárok (Ciudadanos) liberális középpárt azt hangsúlyozta, hogy ennél fontosabb tennivalók is vannak az országban. Az Együtt képesek vagyunk (Unidas Podemos) radikális baloldali párttömörülés hiányolta az igazságszolgáltatást az áldozatok számára, a Vox radikális jobboldali párt pedig eretnek döntésnek minősítette az exhumálást, amelynek célja a spanyolok közötti ellentét szítása.