Fotó: MTI/EPA/Christian Bruna
Heinz-Christian Strache volt osztrák alkancellár
Hirdetés

– Kereken egy évvel ezelőtt robbant a bomba: akkor májusban hozták nyilvánosságra német balliberális lapok az elhíresült Ibiza-videót, aminek messzemenő politikai következményei lettek. Ön szerint mi az oka annak, hogy a felvétel először nem az osztrák, hanem a német médiában jelent meg?

– Lehetetlen ebben az egész történetben logikát találni. De aligha hihető, hogy két baloldali beállítottságú német lap nyilvánosságra hoz egy manipulált és kivágott videórészletet, majd a mai napig ünneplik és díjakkal halmozzák el őket, és mindez csak a véletlen műve lenne. Az a gyanúm, hogy ezek a médiumok több ponton átlépték az újságírás, az objektivitás, a tények felkutatása és a visszafogottság határait. Szerintem jóval erősebb motivációt jelentett számukra az a lehetőség, hogy megbuktassák Európa legsikeresebb jobbközép kormánykoalíció­ját és maga­biztos alkancellárját, mint az objektív tájékoztatás. Máig meghökkent a videó rögzítésének illegális és kriminális módja, azok a körülmények, amelyeknek a mai napig nem járt a végére az osztrák kormány. A felvétel teljes hosszát máig nem hozták nyilvánosságra. Ezzel megakadályozták, hogy lekerüljön rólam a teher. A szövetségi bűnügyi hivatal beépített embereinek feltételezett közrejátszása, az ügyészség aktáiból származó kiszivárogtatások ellenére továbbra is megtagadják az újságírók, hogy a teljes felvételt átadják a hatóságoknak és nekem.

– Mi lehet az oka ennek?

– Egyszerű: Strachénak el kellett tűnnie, ezt pedig elérték. Úgy látszik, minden más mellékes volt.

Korábban írtuk

– Gyorsan reagált, amikor lemondott az alkancellári és a pártelnöki tisztségéről. Visszatekintve nem siette el?

– Az alkancellári tisztségemről való lemondásra ma is azt mondom: helyes volt, de hibát követtem el azzal, hogy a pártelnöki tisztségemről is lemondtam. Egyfelől alábecsültem, hogy korábbi harcostársaim mennyire kihasználják a helyzetet, másfelől nem számoltam kellő mértékben Sebastian Kurz kifejezetten machiavellista személyiségével, illetve pártja, az Osztrák Néppárt (ÖVP) hatalmi törekvéseivel.

– Ez miben nyilvánult meg?

– Nem szabad elfelejteni, hogy az alkancellári tisztségemről történő lemondásommal okafogyottá vált az új választás, ám az ÖVP politikai számításból mégis kiprovokálta. Egy jól működő kormány át kellett hogy adja a helyét a domináns ÖVP-nek, amelynek kvázi egyeduralma a Zöldekkel így többé-kevésbé meg is valósult.

– Cui prodest? Kinek állhatott érdekében az ön visszalépése? Sebastian Kurznak vagy korábbi alakulatának, az Osztrák Szabadságpártnak?

– Nyilvánvaló, hogy az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) sem a visszalépésemből, sem a későbbi kizárásomból nem profitált. Minél jobban eltávolodik tőlem az FPÖ, annál inkább eltávolodnak a szavazói is. A legtöbb választó tudja, hogy az Ibiza-botrány semmit nem változtatott a politikai programom helyességén. De én is tisztában voltam azzal, hogy egy ilyen PR-atomrobbanás után, mert ez az volt, sem több, sem kevesebb, le kell vonnom a konzekvenciát. Lemondtam az alkancellári tisztségemről, hogy az FPÖ nélkülem folytathassa az irányításom alatt megkezdett közel másfél évtizedes munkát. De sajnos kiderült, hogy a hajdan a második vonalba tartozó politikusok nem képesek a pártot sikeresen tovább vezetni.

– Kikre gondol?

– Norbert Hofer számára az ideális FPÖ az ÖVP féregnyúlványa, Herbert Kicklnek viszont a magyar Jobbik nyers erőből politizáló változata tetszik. Mindkettőjüknek esélyt teremtettem a visszalépésemmel, de nem éltek vele. Az FPÖ támogatottságának zuhanása logikus következmény. Sebastian Kurz viszont közben akadálytalanul kiépíthette a hatalmát: koalíciós partnerét, a Zöldeket orruknál fogva láncon vezeti körbe a porondon, az ellenzék pedig gyenge.

– Utólag mit gondol, meg lehetett volna menteni az ÖVP–FPÖ-koalíciót, vagy Sebastian Kurz mindenáron be akarta fejezni a közös kormányzást?

– 2019 elején, amikor határozottan nemet mondtam az ENSZ migrációs paktumának aláírására, egy csapásra megváltozott a légkör a koalíción belül. Kurznak és az ÖVP-nek világos lett, hogy az alkancellár nem egy zöldfülű játszópajtás, hanem egyenrangú partnerként, szemmagasságban kormányoz vele. Valószínűleg ez a hatalomvágyó Kurznak hosszú távon eleve elviselhetetlen volt.

– Vagyis?

– Nagyjából biztos vagyok benne, hogy az új választás gondolata már régóta, jóval az Ibiza-videó előtt benne lehetett a pakliban. Ezért fáj különösen, hogy ürügyet szolgáltattam az ÖVP-nek a jól működő és népszerű kormánykoalíció felrobbantására, amely szerintem a jelen kihívásaira gyorsabban és határozottabban reagált volna. Azzal, hogy lemondtam az alkancellári tisztségemről, az új választás kiírása okafogyottá vált. Meg lehetett volna menteni a koalíciót, de Kurz nem tartotta a szavát.

– Új pártot alapított Szövetség Ausztriáért (DAÖ) néven. Ennek most sokan nem örülnek. Kritikusai szerint ezzel megosztja a harmadik tábort. Különös ugyanakkor, hogy Jörg Haider tizenöt évvel ezelőtt hasonló lépésre szánta el magát. Lát párhuzamot az ő politikai sorsával?

– Jörg Haider önként hagyta el a Szabadságpártot, de engem rágalmakkal illettek, és feleségemmel együtt kizártak az FPÖ-ből. Ez sokak szerint csúnya lépés volt. Ami azt illeti, Jörg Haider ma is sikeres politikus lenne, ha nem lett volna halálos szerencsétlenség áldozata. Én élek, és polgári mozgalmammal erős nemzeti ellenzékké formálom a szabadságpárti tábor fundamentumát.

– Ezért tért vissza a politikába…

– Az úgynevezett harmadik tábor szerepe ma fontosabb, mint valaha, ezért okoz különösen nagy fájdalmat nekem a jelenlegi politikai helyzet. Nem voltam képes ölbe tett kézzel, szó nélkül hátat fordítani…

– Harc lesz az egykori szavazókért.

– Herbert Kickl és Norbert Hofer nem képviselik a valódi szabadságpárti értékeket. A Strache-féle Szabadságpárt volt az eredeti: a program, a szív és a lélek. Az új Strache-team a társadalom és a haza iránt elkötelezett, jövőbe tekintő polgári mozgalom. A Szövetség Ausztriáért a harmadik tábor megbízható, hosszú távú képviselője. Mindenkit szeretettel várunk, aki ezeket az értékeket vallja.

– Mi tehát a Szövetség Ausztriáért? Egy új BZÖ (Szövetség Ausztria jövőjéért, Jörg Haider egykori pártja), vagy inkább az új FPÖ? Hova helyezi az új pártot a politikai palettán? Inkább konzervatív, vagy egyértelműen jobboldali, polgári, nemzeti liberális?

– Egyik sem. A Strache-csapat, a Szövetség Ausztriáért teljesen új formája a széles körű társadalmi-nemzeti, polgári összefogásnak, amely az emberek következetes részvételére épít szerte az országban. Megszólítunk mindenkit, aki a mai idők nagy kihívásai, a nemzeti bizonytalanság és a globális kockázatok közepette elkötelezett a közjó mellett, és felismeri, hogy az aktuálisan regnáló, hibás hatalmi politika ellensúlyozására sürgősen szükség van egy erős ellenpólusra. A Strache-csapat továbbra is elkötelezett mindazon szabadságpárti hagyományok és alapértékek mellett, amelyek az 1848-as szabadságharc eszméin alapulnak. Mozgalmunk a polgári alap- és szabadságjogokat állítja a középpontba.

– Nemrég bejelentette, hogy ősszel indul a bécsi főpolgármester-választáson a Szövetség Ausztriáért színeiben. Újra születik egy népszerű Strache-rapdal, ahogy ez lenni szokott a korábbi kampányok során?

– Minden korszaknak megvan a maga varázsa. Nem hiszem, hogy még egyszer rapperként szerepelnék. Most nagyon erősen a tartalmi kérdésekre kell koncentrálnunk, hogy elérjük ambiciózus célunkat, a két számjegyű eredményt, és erős ellenzékként a hatalom körmére koppinthassunk. De ha ebben egy új dal segít, ám legyen: Ne mondj soha nemet!


Strachétól nagyon fél valaki

Miután Heinz-Christian Strache bejelentette, hogy a HC Strache Team – Szövetség Ausztriáért színeiben indul az őszi bécsi főpolgármester-választáson, az osztrák rendőrség megtalálta azt az összesen több mint 12 órás videófelvételt, amit titokban készítettek egy ibizai luxusvillában még 2017 nyarán. A felvétel egyes kiragadott részleteit jól időzítve, közvetlenül a tavaly májusi EP-választások hajrájában hozta nyilvánosságra két német balliberális lap. A politikai atomrobbanással felérő botrány következtében lemondott alkancellári és pártelnöki tisztségéről az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) akkori elnöke, hogy megmentse a néppárti–szabadságpárti koalíciót. Nem így történt, Sebastian Kurz kancellár Strache lemondása ellenére felrúgta a közös kormányzást, és ősszel új választást tartottak Ausztriában. Néppárti–Zöld kabinet alakult.

Heinz-Christian Strachét néhány hónappal később kizárták a pártjából. Máig nyomasztotta a teher, ami azáltal nehezedett rá, hogy többszöri kérése ellenére sem hozták nyilvánosságra a teljes felvételt, és nem folytattak az ügyben érdemi nyomozást. Különös, hogy miután a napjainkig nagyon népszerű Strache bejelentette, hogy visszatér a politikába, hirtelen előkerült a teljes videó – ezt éppen aznap jelentették be, hogy hetilapunkban megjelent a politikussal készült interjú… Strache egyébként örül, hogy megkezdődik végre az érdemi nyomozás. Ugyanakkor az időzítés azt sejteti, hogy valakiknek megint érdekében áll felmelegíteni a sztorit.