Fotó: MTI/EPA/Patrick Seeger
Hirdetés

Manfred Weber kiemelte, hogy a britek demokratikusan és önként döntöttek az EU elhagyásáról, ezzel azonban a közösségi tagsággal járó előnyöket is elveszítik.

„Ez nem büntetés, hanem a kilépés logikus következménye” – mondta.

„Ha kilépek a sportegyesületből, megtakarítom a tagsági díjat, de nem játszhatok többé a csapatban” – fogalmazott az EPP frakcióvezetője, hozzátéve, hogy a brit fél nem kívánja többé teljesíteni az EU-tagsággal járó befizetéseket és nem kívánja elismerni az Európai Bíróság joghatóságát, így a tagsággal járó előnyöket sem élvezheti tovább.

Ezt az elvet érvényesíteni kell a közösségből távozott országgal kialakítandó viszonyrendszerről szóló tárgyalásokon. Ellenkező esetben, vagyis „ha Európa Nagy-Britannia javára be akarja fagyasztani a status quót, akkor az európaiak eljátsszák a jövőjüket”.

„Fel kell ismernünk, hogy ezek a tárgyalások az EU jövőjéről is döntenek” – húzta alá a német politikus. Mint mondta, Európa jövőjét nem a brit szempontok alapján, hanem „európai perspektívából” kiindulva  kell formálni. Hangsúlyozta, hogy mindezzel nem „kemény”, hanem „meggyőződéses európai” álláspontot képvisel.

„Bármely unió elveszíti az egységét, ha mindenki csak azt szemezgeti ki a közösségből, ami éppen tetszik vagy hasznos neki” – mondta Manfred Weber.

„Számos erő van a kontinensen, amely csak nyitott piacot akar, a politikai uniót, az alapértékeket és a mindezek felett őrködő Európai Bíróságot pedig elutasítja” – mondta az EPP frakcióvezetője.

Mint fogalmazott, „az EU végének kezdete” lenne, ha kialakulna az az érzület, hogy a Brexit sikeres.

Az Egyesült Királyság európai uniós tagsága a jogviszony létrejötte után 47 évvel és egy hónappal, közép-európai idő szerint péntek éjfélkor szűnik meg.

Az EU és elődszervezetei történetében nem volt példa teljes jogú tagország távozására.