Rendhagyó mecset nyitotta meg kapuit Berlinben. A liberális muszlimok által látogatott imaház egy református templom harmadik emeletén kapott helyet, nők és férfiak közös helyiségben imádkozhatnak benne, kifejezetten üdvözlik az LMBT közösség tagjait is, és egy amerikai származású női imám prédikál benne.

Mindez első hallásra talán álhírnek tűnhet, pedig nem az. A minden szempontból formabontó mecset ötlete nyolc évvel ezelőtt fogant meg a török származású feminista aktivista ügyvéd, Seyran Ates fejében, mára pedig sikerült összehoznia a liberális mecsetet Berlin egyik jórészt bevándorlók által lakott forgalmas vásárlóutcájában. A helyet a protestáns St. Johannes templomtól bérli, célja pedig az, hogy egybegyűjtse a progresszív muszlimokat Németországban. „Nagyon sok iszlamista terrort és gonoszságot követnek el a vallásom nevében, ezért fontos, hogy megmutassuk a nyilvánosságnak, a modern és liberális muszlimok arcát is” – mondta az aktivista, aki nyilván az iszlám multikulti oldalát is be akarta mutatni, mivel az újdonsült imaházat Ibn Rushd andalúz filozófus és a világhírű német költő, Johann Wolfgang Goethe nevének keresztezésével rakta össze, így lett belőle Ruschd-Goethe mecset.

A rendhagyó imaház működése is eltér a megszokottól: egy légtérben lehetnek benne nők és férfiak, arra buzdítják a látogatókat, hogy síiták és szunniták együtt imádkozzanak, szívesen látják benne az LMBT-közösség tagjait, sőt keresztényeket és zsidókat is, ugyanakkor kizárják azokat a nőket, akik nikábot vagy burkát viselnek. Seyran Ates egyébként maga is imámnak készül, ezért iszlám teológiát és arab nyelvet tanul a német fővárosban. Az aktivista által képviselt irányvonal kétségkívül jó reklám lehet a német kormány kezében, Wolfgang Schäuble gazdasági miniszter nemrég kifejezetten ösztönzött is arra egy beszédében, hogy fogjanak össze a liberális muszlimok. Ugyanakkor még a szimplán konzervatív muszlimok is felhúzzák a szemöldöküket a liberális mecset hírére a radikális iszlamistáknak pedig egyértelműen szálka a szemében. A megnyitót is fokozott rendőri védelem mellett bonyolították, mivel Ates bőven kapott fenyegetést az ellenzőktől.