Az Oroszországról szóló bombasztikus hírekről olykor kiderül, hogy semmi sem igaz belőlük. Ám az újságírónak ilyenkor sem kell csüggednie, hiszen Franciaországban a fakenews-díj megnyerésével vigasztalódhat – írja az RT.

Képernyőfotó: France 2

Képernyőfotó: France 2

Ezúttal Vlagyimir Putyin orosz elnök tigrisvadászatáról derült ki, hogy álhír. Párizsban megrendezték a Bobards d’Or („Arany Kacsa”) díjátadóját, amelyen a legnevetségesebb álhíreket részesítik elismerésben. A díjazottnak az Oscar-szoborról mintázott, Pinokkió-orrú szobrocska a jutalma.

A díjat három kategóriában ítélik oda: „hagyományos kacsa”, „nemzetközi kacsa” és „sárgamellényes kacsa”. Ez utóbbi kategóriát a jelenlegi franciaországi tüntetéshullám kapcsán vezették be, és itt az egyik kilőtt szemű tüntető is zsűrizik. A bírák tizenöt jelöltből választották ki a nyerteseket.

🇷🇺🏆GOLDEN BOBARD 🤥🔴▶️ Le Golden Bobard catégorie internationale à été décerné à Valérie Astruc pour avoir accusé…

Gepostet von Les Bobards Médiatiques am Mittwoch, 20. Februar 2019

A nemzetközi kategóriában ezúttal egy olyan hír nyert, amelynek Oroszország nem gyártója, hanem úgymond az áldozata. Az arany Pinokkiót a France 2 nyerte meg a 2018 augusztusában megjelent anyagával, amelyben a világ vezetőinek hóbortos hobbijait gyűjtötték össze. Ebben az összeállításban kapott helyet Putyin „tigrisvadászata” is. A francia tévécsatorna a hírt még képekkel is illusztrálta, ezeken az elnök ráteszi a kezét a mozgásképtelen nagymacskára.

Ez azonban nem vadászat volt, hanem annak szöges ellentéte: a szóban forgó képek 2008-ban készültek. A fotókon Putyin nyomkövetőt helyez az állatra egy orosz tigrisvédelmi program keretében. Erre az RT France annak idején fel is hívta a figyelmet, mire a France 2 gyorsan eltüntette a hírt a weboldaláról, de az képernyőfotók formájában továbbra is fennmaradt. A francia RT kérdésére a France 2 azt válaszolta a Twitteren, hogy „ez nem fake news volt”, hanem „véletlen hiba”.